Morfologie fetală – cea mai importantă evaluare ecografică a fătului
Nimic nu se compară cu emoțiile unei sarcini și cu faptul că din acel moment orice femeie care așteaptă un copil trebuie să aibă grijă de sănătatea ei și în special de cea a bebelușului. De aceea controalele regulate sunt foarte importante, în special morfologia fetală care are rolul de a depista din timp boli grave și malformații în dezvoltarea bebelușului.
Dacă și tu ești viitoare mămică și vrei să știi mai multe despre morfologia fetală și cât de importantă este aceasta, poți să afli mai jos toate informațiile importante.
Ecografiile morfologice de trimestrul I, II, și III sunt procedee esențiale pentru a te asigura că sănătatea bebelușului tău este în ordine!
Alege o clinică cu medici experimentați și echipament performant. Tocmai ca tu să te bucuri de siguranță și încredere la cele mai înalte standarde!
Ce înseamnă morfologia fetală și care este importanța acesteia
Morfologia fetală este cea mai importantă investigație ecografică din timpul sarcinii, care necesită timp și se realizează fie transabdominal fie transvaginal. De aceea este important să știi ce înseamnă morfologia fetală. Pentru asta nu este necesară vreo pregatire anume, doar mențiunea că nu trebuie să aibă vezica urinară foarte plină, iar cu câteva zile inainte de această procedură gravida nu trebuie să își aplice pe abdomen uleiuri sau creme. Astfel vizibilitatea ecografică poate scădea semnificativ iar medicul nu va putea să evalueze bine structurile fătului.
Din păcate, există un procent care este destul de mic în care femeile gravide riscă să aibă un copil cu anomalii congenitale severe. Pentru a depista la timp acest lucru este necesar să se efectueze aceste examinări ecografice (ultrasonografie) care poartă numele de morfologie fetală.
În timpul unei sarcini se efectuează mai multe ecografii de morfologie, câte una în fiecare trimestru, tocmai pentru că unele anomalii au debut precoce (mai ales defectele structurale majore), iar altele au manifestări tardive în timpul sarcinii (unele anomalii cardiace sau ale sistemului nervos central).
Acest tip de investigație se numește morfologie (anatomie) tocmai pentru că evaluează în detaliu structurile anatomice fetal fetale cum ar fi: craniul, orbitele, buzele, coloana vertebrală, plămânii, stomacul, inima, abdomenul, cordonul ombilical, membrele, dar și sexul fatului. Așadar cu ajutorul morfologiei fetale poți să afli dacă vei avea fată sau băiat. Totodată, este o procedură prin care se analizează poziția placentei, lichidul amniotic și se poate măsura frecvența bătăilor inimii.
Este foarte important de reținut faptul că ecografia, de orice fel ar fi ea, nu poate pune un diagnostic genetic pentru ca ea nu evaluează materialul genetic al fătului (cromozomi, gene). Ecografia are rolul de a identifica anomalii structurale ale fătului care pot fi asociate sau nu cu un sindrom genetic. Materialul genetic al copilului este regăsit la nivelul nucleului celular. Ecografia evaluează structuri macroscopice (vizualizabile cu ochiul liber) nu structuri microscopice, cum sunt structurile celulare.
De aceea, atunci când medicul identifică anomalii structurale ale fătului vă poate recomanda testarea genetică invazivă fetală (amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale) pentru a identifica asocierea anomaliei vizualizate cu un anumit sindrom genetic (cum ar fi sindromul Down, Edwards, Patau, diGeorge, si multe altele), acest lucru influentând negativ pronosticul evolutiei sarcinii, tocmai pentru ca bolile genetice nu au tratament.
De ce să alegi FeminasMed
Oferim o gama largă de servicii medicale, precum medicina morfo-fetală, servicii ginecologice, de estetica, consultații și planuri personalizate nutriție, consiliere psihologică individuală, de cuplu sau de familie
Putem acoperi o sfera vasta de servicii terapeutice, pentru toate grupele de varsta, personalizand interventia si asigurand confidentialitatea.
Sesiuni de grup sau individuale pentru parinti, copii sau angajati, sustinute de specialisti psihologi, psihoterapeuti, medici sau profesori.
Ne asumam inclusiv rolul de a coordona si implementa actiuni publice de psihoeducatie si anti-stigmatizare.
Pregătirea pentru morfologia fetală
Pentru a monitoriza evoluția sarcinii pe tot parcursul ei este necesar să parcurgi trei ecografii de morfologie:
- morfologie fetală trimestrul 1
- morfologie fetală trimestrul 2
- morfologie fetală trimestrul 3
Este important ca pentru fiecare trimestru de sarcină să se observe creșterea fătului, dacă este una normală sau dacă apar întârzieri. Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji pentru că este ca un control de rutină pentru a te simți în siguranță și a verifica faptul că fătul este sănătos.
În general, această procedură durează în medie între 30 și 50 de minute în funcție de poziția fătului, dar și de alți factori precum : poziționarea placentei, grosimea peretelui abdominal matern, vârsta reală a sarcinii și tipul ecografului folosit.
Nu este necesară vreo pregătire înainte de acestă investigație, însă de exemplu, atunci când faci morfologia de trimestrul 1 este bine să încerci să eviți să mănânci alimente care te balonează sau te constipă, pentru că în acea perioadă uterul nu este încă atât de mare încât să împingă tot conținutul abdominal în sus, aflându-se încă printre ansele intestinale.
Atunci când mergi pentru ecografia de trimestrul 2 și 3 este util să mănânci înainte de ecografie, chiar ceva dulce sau să bei un suc dulce, acest lucru crescându-ti glicemia și inclusiv pe cea a fătului. Astfel acesta va mișca și prin urmare își va schimba poziția în uter, acest lucru îmbunătățind examinarea ecografică. În cazul în care medicul consideră că nu poate să observe anumite aspecte importante, acesta poate să efectueze și o ecografie transvaginală.
Monitorizarea sarcinii pe săptămâni este foarte importantă pentru orice viitoare mămică. Atunci când urmează să aștepți un copil, acesta monitorizare pentru sarcină pe săptămâni are rolul de a observa sănătatea fătului și modul în care acesta se dezvoltă în uter.
Morfologie fetală trimestrul 1
Morfologia fetală de trimestrul 1 se realizează din săptămâna 12 până în la finalul săptămânii 13, cu limite între săptămânile 11 și 14 (când fătul poate fi prea mic sau prea mare, trecând de trimestrul 1 de sarcină). Aceasta are rolul de a estima vârsta exactă a fătului în funcție de lungimea lui, se identifică posibile sarcini multiple și dacă există suspiciuni pentru malformații cromozomiale.
În ultima perioadă examinarea ecografică s-a extins foarte mult și nu se mai evaluează doar translucența nucală și prezența osului nazal așa cum este necesar pentru interpretarea bitestului. Majoritatea structurilor fetale sunt dezvoltate în acest moment, iar morfologia fetală evaluează în trimestrul 1 aceleași structuri ca și la morfologia fetală din trimestrul 2: craniul, toracele și cordul fetal, abdomenul cu aparatul urinar și intestinul fetal, coloana vertebrală și membrele (se pot vedea inclusiv degetele de la mâini).
Este foarte importantă această evaluare deoarece identifică din timp anumite anomalii ce pot pune probleme în dezvoltarea normală a fătului, iar unele din acestea sunt incompatibile cu viața. Pot fi vizualizate din timp anomalii craniene (holoprozencefalia, ventriculomegalia, microoftalmia, defecte de palat dur, micrognatia, anencefalia, encefalocel, etc.), scheletale (membre scurte, torace îngust, etc.), cardiace (tetralogia Fallot, transpoziție de mari vase, coarctația severă de aortă, și alte defecte conotruncale), defecte de închidere a abdomenului (omfalocel, gastroschizis) sau ale coloanei vertebrale (spina bifida, hemivertebra, diastenomielie, etc.), anomalii renale (megavezica, obstructii jonctionale) sau ale membrelor superioare sau inferioare (de obicei se înscriu în displaziile scheletale).
În acest moment al sarcinii există suficient timp de reevaluare ecografică sau de diagnostic genetic până la momentul limită de întrerupere a sarcinii, din punct de vedere legal. Atunci când gravida se află la prima sarcină, începe să simtă mișcările copilului la 18-20 de săptămâni, iar atunci conexiunea emoțională mamă-copil devine mult mai strânsă și decizia de întrerupere a sarcinii mult mai greu de luat. Acesta este avantajul major al morfologiei fetale în trimestrul 1.
Acest tip de ecografie se realizează în asociere cu testarea serologică sau cum i se mai spune, dublu test.
Ecografia pentru dublu test (bitest)
Ecografia pentru dublu test este o testare care se realizează în primul trimestru de sarcină printr-un recoltarea a doi markeri biochimici ce se află în sângele matern. Acest dublu test este neinvaziv pentru făt și este deosebit de important pentru evoluția lui ulterioară.
Ecografic trebuie evaluate câteva structuri fetale: translucența nucală, osul nazal, ductul venos, frecvența cardiacă și fluxul pe valva tricuspidă.
În funcție de rezultatele acestui test medicul poate să recomande și alte investigații suplimentare, precum amniocenteza (de la 15 săptămâni de sarcină până la final) sau puncția de vilozități coriale (până împlinirea a 14 săptămâni de sarcină).
Bitestul se poate efectua pe două metode: clasic si cu metoda recomandată de clinica noastră cea acredită de Fetal Medicine Foundation. Interpretarea se face pe un soft numit Astraia iar rata de detecție crește de la cel clasic 65% la 93%, asta ajutându-l la eliminarea riscului de fals negativ și reducând sub 3% rezultate de fals pozitiv astfel evitând recomandările de teste invazive de diagnostic, amniocenteza.
Morfologie fetală trimestrul 2
Morfologia fetală de trimestrul 2 se realizează în săptămânile 20-24 de sarcină, dar ideal în săptămâna 22. În acest moment medicul poate să examineze organele fetale, placenat, lichidul amniotic si canalul cervical (colul). Astfel, se observă dacă fătul se dezvoltă normal și care este poziția placentei.
În acestă perioadă se examinează mult mai atent structurile fetale, pot fi vizualizate defecte mult mai mici decât în morfologia fetala de trimestrul 1 sau pot fi confirmate anumite suspiciuni descoperite la prima morfologie. Sunt vizualizate mult mai bine defecte ale feței (hiertelorism, hipotelorism, defecte de palat dur, ale buzelor și bărbiei), ale cordului fetal și ale toracelui (defecte de sept ventricular, defecte ale vaselor mari de la baza cordului), ale diafragmului (hernie diafragmatică), ale abdomenului (defecte ale tractului digestiv: stenoza duodelană, atrezie esofagiană, imperforația anală, intestin hiperecogen; ale tractului renal: duplex renal, obstructie uretero-pelvică, megaureter,etc.) anomalii craniene (holoprozencefalia, lisencefalia, ventriculomegalia, hidrocefalia, encefalocel etc.), scheletale (osteogeneza imperfectă, displazia campomelică, short rib polydatily syndrome, etc), defecte de închidere a abdomenului (omfalocel, gastroschizis) sau ale coloanei vertebrale (spina bifida, hemivertebra, diastenomielie etc.) sau ale membrelor superioare sau inferioare (polidactilie, agenezii osoase, anomalii articulare – club foot, acestea se înscriu în displaziile scheletale de obicei).
În acest tip de morfologie fetală se pot vedea și mișcările copilului în timp real iar medicul poate face reconstrucții 3D sau 4D (se poate vedea și mișcarea în timp real în reconstrucția 3D), puntându-se vizualiza fața copilului.
Morfologie fetală trimestrul 3
Morfologia fetală de trimestrul 3 se realizează între săptămânile 30-32, ideal în săptămâna 32 și cu limite până în săptămâna 34. Acum, evaluarea ecografia este mai dificilă din cauza poziției fătului și deoarece densitatea osoasă este crescută. Fătul începe să aibă din ce în ce mai puțin spațiu, stă oarecum înghesuit și își acoperă o bună parte a fetei cu mâinile și cu picioarele. Cu ajutorul ecografiei de trimestrul 3 se pot depista unele anomalii cardiace cu un debut tardiv (coarctația aortică), dar și de la nivelul sistemului nervos central (infarct cerebral, porencefalie, ventriculomegalie) sau abdominale (chisturi mezenterice, chisturi ovariene, pielectazie unilaterală sau bilaterală etc.). În acest moment unele structuri fetale nu se mai pot vizualiza sau sunt examinate cu dificultate: fața, degetele, poziția mâinilor și picioarelor, sexul fetal.
Totodată, trebuie să ții cont și de faptul că există anumite limitări în cazul acestei morfologii fetale. Este eronat să se interpreteze rezultatele normale ale ecografiei în sarcină ca un garanție de normalitate a fătului, a nounăscutului sau a copilului, deoarece nu toate anomaliile se pot identifica ecografic. Nici un proces de screening nu va depista toate anomaliile teoretic identificabile; un examen ecografic „normal” (adică fără anomalii depistate) nu garantează absența unei patologii cu potențial grav. Există anomalii fetale ce nu pot fi evidențiate ecografic antenatal sau anomalii cu apariție / manifestare ecografică tardivă / progresivă ce nu pot fi vizibile în momentul examinării. Ecografia nu poate exclude anomaliile cromozomiale și sindroamele genetice.
Scopul studiului Eurofetus* a fost de a evalua acuratețea în detecția antenatală a malformațiilor prin examinarea ultrasonografică de rutină în populația generală.
La acest studiu au participat 61 de unități obstetricale europene pe o perioadă de 3 ani. Din 3685 de fetuși malformați, 2262 au primit diagnostice în timpul sarcinii (sensibilitate, 61,4%). Dintr-un număr total de 4615 malformații, 2593 au fost detectate ecografic (sensibilitate, 56,2%). Sensibilitatea diagnosticului a fost mai mare pentru anomaliile majore decât cea pentru anomaliile minore (73,7% vs 45,7%), iar diagnosticul a fost stabilit mai devreme în sarcină (24,2 săptămâni vs 27,6, P <.01). Per ansamblu, 55% din anomaliile majore au fost detectate în 24 de săptămâni de sarcină. În cadrul fiecărui grup de severitate, precizia de detectare depinde de sistemul examinat. Pentru anomaliile majore a fost mai bine pentru sistemul nervos central (88,3%) și tractul urinar (84,8%), dar mai scăzut pentru inimă și navele mari (38,8%). Detectarea anomaliilor minore a fost, de asemenea, eficace pentru tractul urinar (89,1%), dar nu pentru inimă și vasele mari (20,8%) sau sistem musculoscheletal (18%).
* American Journal of Obstetrics and Gynecology – Volume 181, Issue 2 (August 1999).The performance of routine ultrasonographic screening of pregnancies in the Eurofetus Study