Teste recomandate în perioada de început a sarcinii: dublu test în sarcină

Ce este dublul test în sarcină și când este indicat

Acest test în sarcină mai are denumirea și de „test combinat”. Este un examen de screening prenatal, ce se efectuează între săptămânile 11 și 14 ale sarcinii, care corespund sfârșitului primului trimestru.

Testul este, în esență, o combinație a mai multor examene, unul de sânge al mamei, în care sunt analizați doi hormoni placentari, unul ecografic și un chestionar care să includă anumite detalii legate de sarcinile anterioare, vârstă și altele.

Testul este de tip non-invaziv. Prin urmare, nu prezintă un pericol și doar oferă informații suplimentare părinților.

Pe lângă setul de ecografii din timpul sarcinii, femeilor de peste 35 de ani le este recomandat des de către medici să efectueze și acest dublu test, ce este esențial din cauza faptului că după această vârstă crește incidența de apariție a unor defecte cromozomiale.

El este indicat și atunci când mama a mai susținut altă sarcină în care a fost prezentă trisomia la făt.

 

De ce este important să efectuezi dublul test în sarcină

Dublul test în sarcină aduce, în primul rând, liniște pentru mămică. Astfel, ea va avea garanția că cel mic nu va dezvolta anumite afecțiuni, iar din punct de vedere emoțional se va echilibra.

Pentru că și emoțiile puternice, stresul sau anxietatea, prezente atunci când nu știi dacă cel mic este bine, pot provoca probleme pentru cel mic. Dacă alegi să efectuezi dublul test în sarcină, vei menține sănătatea ta și pe a celui mic.

Atunci când o familie își dorește să aducă pe lume un bebeluș vrea să se asigure că acesta este bine, iar atunci când nu este bine își dorește să cunoască din timp problemele, ca să îi poată oferi tot confortul necesar de după naștere.

În plus, dublul test în sarcină nu este atât de important pentru a confirma prezența unor boli congenitale, ci pentru a arăta riscurile la care este supus cel mic. Dacă doctorul cunoaște care sunt șansele de a apărea anumite afecțiuni genetice la bebelușul tău, atunci el poate îndemna mama să adopte un anumit stil de viață, pentru a minimiza riscurile.

Având aceste rezultate, medicul va știi să îți recomande și alte teste suplimentare care vor aduce garanția prezenței sau absenței bolilor ce au risc ridicat de apariție.

Printre anomaliile genetice al căror risc crescut de apariție este depistat cu acuratețe se află sindromul Down (trisomie 21), sindromul Edwards (trisomie 18) și sindromul Patau (trisomie 13). Acestea sunt câteva anomalii foarte cunoscute ce pot fi puse sub semnul întrebării atunci când efectuezi dublul test, lista completă fiind mai lungă.

 

Cum te pregătești pentru efectuarea unui dublu test în sarcină

Un consult ecografic este esențial înainte de efectuarea dublului test de sarcină. El va arăta anumite informații cu privire la dezvoltarea fătului până în momentul respectiv. Astfel, vor fi observate translucența nucală, prezența osului nazal, lungimea cranio-caudală,  iar medicul se va folosi de ele pentru a veni cu răspunsuri cât mai corecte când efectuează testul.

Nu există restricții alimentare de care trebuie să ții cont înainte să efectuezi testul, însă trebuie să te asiguri că cele două etape incluse în  dublul test de sarcină sunt făcute la o distanță mai mică de 24 de ore unul față de celălalt.

Sunt și alți factori care pot influența rezultatele acestor analize ce depistează posibila prezență a unor anomalii genetice, motiv pentru care ei vor fi menționați atunci când efectuezi analiza: greutatea mamei, prezența sau absența diabetului zaharat insulino-dependent, fumatul sau originea etnică a mamei.

Din cauza anumitor valori din sângele mamei care sunt mai crescute dacă prezinți una dintre covariabilele menționate mai sus concentrația markerilor serici pot fi influențați, iar valorile vor fi interpretate diferit, fiind normale anumite rezultate în acest caz.

 

Clinica FeminasMed este pregătită să te primească oricând pentru o consultație în sarcină și nu numai. Vă așteptăm într-un mediu primitor, plin de oameni cu un grad ridicat de profesionalism și implicare.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter