2023-04-03
Tensiunea arterială: ce este și care sunt valorile normale?
Ce este tensiunea arterială și cum se măsoară
Tensiunea arterială (TA) include două valori, care sunt măsurate cu scopul de a observa ce presiune este exercitată asupra pereților vasculari. Atunci când inima se contractă vorbim despre presiune sistolică, iar când aceasta se relaxează putem observa presiunea diastolică.
Pentru presiunea sistolică valoarea normală de referință se află între 100 și 130mm coloană de mercur, iar la presiunea diastolică se dorește o valoare sub 85 mmHg. Valoarea ideală este cea de 120/80mmHg.
Ca valorile rezultate obținute să fie corecte (reale) este important să ții cont de câteva reguli înainte și în timpul măsurătorii, fie că alegi un aparat clasic cu mercur sau un aparat digital care măsoară singur:
- măsoară-ți tensiunea arterială doar după un minim de 5 minute de repaus (stat în șezut)
- plasează brațul la nivelul inimii înainte să pornești măsurătoarea, iar manșeta deasupra cotului
- nu fuma cu cel puțin 15 minute înainte de a lua măsurătoarea
- asigură-te că nu bei cafea cu o oră înainte de măsurătoare, pentru că ea poate produce diferențe majore în rezultate
- nu administra stimulente andrenergice, cum este epinefirna
Pentru pacienții care au peste 65 de ani, pentru cei care sunt diabetici sau iau deja medicamente antihipertensive este necesar ca TA să fie măsurată de trei ori în aceeași zi, în șezut și de două ori în picioare, imediat după ce se ridică și la câteva minute distanță.
Care sunt valorile anormale, ce indică și ce faci dacă le observi
Orice tensiune care depășește valorile de 140/90 mmHg este considerată prea mare și se încadrează la hipertensiune, ce are un risc major asupra sănătății oricărei persoane.
Atenție, însă, că valorile semnalate sun îngrijorătoare doar pentru adulți. În cazul copiilor putând fi prezente diferențe mari, cu tensiunea sistolică cuprinsă între 70 și 140, iar tensiunea diastolică fiind perfect normală cu valori cuprinse între 50 și 80mmHg.
Ca simptome, hipertensiunea arterială poate să fie silențioasă, ori pacientul poate să prezinte greață, dureri de cap, vărsături, vedere neclară, sângerări nazale, palpitații sau o senzație de sufocare.
Pentru hipotensiune, valorile sunt mai mici decât în mod normal, aflându-se sub 90/60 mmHg. Simptomele sale sunt grața, vertiju, amețeala, oboseala, starea de leșin sau confuzia. Adesea, sunt asociate cu diverse acțiuni precum ridicarea bruscă sau consumul insuficient de lichide.
Există, în orice caz, excepții, mai ales în cazul femeilor, unde o hipotensiune poate fi considerată perfect normală dacă nu sunt semnalate simptome și dacă valoarea a fost întotdeauna mai mică decât este normal.
Orice adult trebuie să își măsoare ocazional tensiunea, chiar dacă nu are simptome. În cazul în care se simte rău, este necesară o monitorizare mai atentă, regulată.
Valorile identificate sunt notate într-un carnețel pe care fiecare persoană îl arată medicului său cardiolog. Acesta va observa și analiza anumite simptome pe care le prezintă pacientul, urmând să ia măsuri cu privire la acestea.
Dacă se pune unul dintre cele două diagnostice, pacientul va trebui să comunice permanent cu medicul. Va fi necesar să îi semnaleze dacă observă în continuare simptome chiar după începerea tratamentului, caz în care se vor face modificări în schema de tratament sau cu privire la alte aspecte ce țin de stilul de viață sau alimentație.
Ce pot produce mai târziu modificările tensiunei arteriale
În hipotensiune este asociată apariția în timp a mai multor afecțiuni, mai ales dacă nu se adoptă tratament, tratamentul nu este potrivit sau respectat. Astfel, pot apărea infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă, infecții, sângerări masive sau reacții alergice.
Hipertensiunea arterială, în funcție de gradul identificat, poate pune viața în pericol și prezintă o serie de riscuri la care pacientul este supus dacă nu respectă tratamentul oferit de către medic: afectarea ireversibilă a organelor vitale, apariția infarctului miocardic, apariția unui accident vascular cerebral sau instalarea insuficienței cardiace.
Astfel, alege să apelezi la servicii de cardiologie atunci când observi simptome ale hipertensiunii sau hipotensiunii arteriale și nu numai. FeminasMed îți stă mereu la dispoziție cu un pachet cardiologic complet, dar și servicii ce pot fi achiziționate separat.