2020-12-04
Sarcina și riscul de infecție cu coronavirus
Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Cu toate acestea, apar numeroase întrebări și îngrijorări în mintea mamei și toate pentru ca bebelușului să îi fie bine și să nu fie afectat de niciun fel de problemă de sănătate.
Prezența virusului Covid 19 a strecurat o serie întreagă de temeri în sufletele mamelor. Evoluția intrauterină a bebelușului, etapele de dezvoltare și urmărirea acestora sunt lucruri cât se poate de serioase. Însă, infectarea cu coronavirus și implicațiile pe care această infecție le-ar putea avea asupra sarcinii sunt câteva dintre cele mai noi probleme apărute și cele mai noi întrebări aflate astăzi pe buzele fiecărei gravide.
Simptomele infectării cu coronavirus
Coronavirusul face parte dintr-o familie de virusuri care circulă de la oameni la animale și invers. Se manifestă cu simptome pornind de la o răceală obișnuită și până la pneumonii sau afecțiuni respiratorii grave. Odată prezentă infecția în organism, simptomele își vor face apariția de la 2 la 14 zile, virusul având o perioadă medie de incubație de circa 4 zile.
Printre cele mai frecvente simptome enumerăm tusea, febra, starea de oboseală, dificultăți de respirație, dureri de cap, de gât, dureri musculare, pierderea mirosului și gustului.
Cu toate acestea, febra este unul dintre simptomele care trebuie să te conducă la medic, putând fi semnul mai multor afecțiuni sau infecții. Nu trebuie să vorbim întotdeauna de febră ca echivalent al coronavirusului, ci ar putea fi semnul virusului rubeolic, varicelor-zosterian, gripal, parvovirusului, citomegalovirusului. Odată apărută febra, aceasta trebuie investigată cu atenție, putând provoca probleme grave bebelușului, mai ales în primul trimestru.
Risc mai mare pentru gravide?
Coronavirusul este un semnal de alarmă pentru o femeie însărcinată. Sistemul imunitar al femeii gravide suferă numeroase modificări, astfel că aceasta este mai predispusă la îmbolnăvire și la apariția unor complicații respiratorii ce vor avea nevoie de îngrijire medicală.
Încă nu se cunoaște modul în care COVID 19 ar putea influența starea de sănătate a bebelușului aflat în mediul intrauterin. Potrivit medicilor, femeile însărcinate ce au contactat infecția cu coronavirus ar putea fi mai susceptibile de a aduce pe lume mai devreme bebelușul, prin naștere prematură, astfel că riscul este la fel de mare.
Tratament pentru coronavirus administrat în sarcină
Administrarea de medicamente în sarcină este o problemă delicată, așa că și de această dată sunt motive de îngrijorare. Cu toate acestea, administrarea unui tratament pentru vindecarea de coronavirus în sarcină se va face sub recomandarea medicilor, așa că nu aveți de ce să vă îngrijorați cu privire la evoluția intrauterină a bebelușului.
Poate fi bebelușul infectat cu noul coronavirus, aflat în burtica mamei?
Nu se cunoaște încă acest aspect, însă potrivit unui studiu efectuat pe un grup de 33 de femei infectate cu COVID 19, doar 3 bebeluși au avut rezultate pozitive la coronavirus, chiar imediat după naștere. Cu toate acestea, nu se cunoaște dacă bebelușii au luat sau nu virusul în timpul celor 9 luni de sarcină sau imediat după naștere.
De asemenea, nu se poate preciza dacă nașterea naturală este favorabilă celei prin cezariană în acest caz sau nu. Cu toate acestea, medicii recomandă nașterea naturală, considerând că un organism infectat cu coronavirus este mai sensibil, iar complicațiile determinate de nașterea prin cezariană pot fi multiple.
Coronavirusul trece prin laptele matern?
Conform studiilor efectuate pe un grup de proaspete mămici infectate cu coronavirus, se pare că virusul nu a trecut în laptele matern. Cu toate acestea, încă nu se cunoaște cu exactitate acest aspect, fiind nevoie de numeroase cercetări.
Spălarea mâinilor, purtarea măștii și limitarea pe cât posibil a vizitelor și locurilor aglomerate sunt câteva dintre măsurile ce trebuiesc avute în vedere în cazul infectării cu coronavirus, fiind făcute cu scopul de a proteja bebelușul de infecție.
Ai grijă de tine și anunță-ne atunci când apar anumite simptome!
- office@feminasmed.ro
- 0758 255 838/ 0745 055 000