Sarcina: semne de alarmă

Bucuria venirii pe lume a bebelușului tău este una magică. Fiecare femeie simte perioada de sarcină ca fiind unică, ca fiindu-i extrem de aproape. În pântecele sale se dezvoltă o viață și cel mai mic semn de îngrijorare poate fi pentru mamă o perioadă extrem de supărătoare. Cu toate acestea, milioane de femei din întreaga lume dau naștere unor bebeluși perfect sănătoși, fără să apară probleme în timpul celor nouă luni de sarcină. Există și cazuri speciale, în care mămicile dau piept cu durerea unor avorturi spontane, a unor defecte congenitale și toate pentru că procesul de dezvoltare și creștere intrauterină a bebelușului este unul cât se poate de delicat și are nevoie permanentă de supraveghere medicală.

sarcina

Deși privim către sarcină ca fiind scurtă, în realitate, cele 9 luni de dezvoltare intrauterină înseamnă multe etape medicale pe care mama trebuie să le parcurgă pentru a se asigura de binele bebelușului său. Pornind de la primele analize medicale și până la screening-ul de sarcină, ecografiile de morfologie fetala din fiecare trimestru, dar și testele genetice – toate acestea sunt etape pe care fiecare mămică trebuie să le aibă în vedere pentru ca bebelușului să-i fie bine și orice problemă să poată fi descoperită și tratată din timp.

Și pentru că vrem să ai grijă de tine și de puiul tău, iată câte semne de alarmă din sarcină care trebuie să te conducă în cabinetul medicului:

1. Sângerările vaginale

Acesta este un prim semn că ceva este în neregulă cu organismul tău. Mai ales atunci când se întâmplă în primul trimestru de sarcină, sângerările devin din ce în ce mai îngrijorătoare pentru că pot fi semnul unor avorturi spontane. Atunci când ele apar în primele trei luni, fiind însoțite de crampe ușoare, iar uterul este mărit, este un semn de risc de avort spontan. De asemenea, sângerările însoțite de dureri moderate până la severe poate conduce către diagnosticul de sarcină ectopică. Desigur, un medic poate observa toată stările și uneori chiar și sângerările pot fi ținute sub observație, fiind semnul unor dezechilibre hormonale. De asemenea, în ultimul trimestru de sarcină pot indica placenta abruptio, o separare a placentei de mucoasa uterină.

2. Preeclampsia

De obicei, se dezvolta în trimestrul doi de sarcină. Preeclampsia este însoțită de dureri de cap, retenția de lichide, vedere încețoșată, edeme la nivelul mâinilor și picioarelor. Este un diagnostic periculos, însemnând tensiune arterială crescută în timpul sarcinii, ceea ce poate conduce la naștere prematură, dezvoltare inadecvată intrauterină sau suferință fetală în timpul nașterii.

3. Greața și vărsăturile severe

Unele dintre simptomele de sarcină sunt starea de greață și vărsăturile. Ele sunt semnele cele mai comune ale sarcinii și apar datorită modificărilor hormonale apărute în timpul sarcinii. Cu toate acestea, greața și vărsăturile severe pot determina deshidratare și risc major pentru mamă. Neputându-se alimenta, aceasta are nevoie de susținere medicală și de cele mai multe ori se internează pacienta.

4. Travaliul prematur

Dacă în timpul sarcinii experimentezi stări precum febră sau frisoane și nu prezinți semne de răceală, atunci ar fi bine să te adresezi medicului întrucât poate fi un semn de travaliu prematur. Dacă toate acestea sunt însoțite de scurgerea lichidului amniotic din vagin, atunci membranele s-au rupt și se declanșează nașterea. Dacă sunt însoțite de contracții, sună imediat medicul specialist.

5. Lipsa mișcărilor fetale

Atunci când simți că bebelușul nu se mai mișcă în pântecele tale ar fi bine să consulți medicul imediat. Ar putea fi un indiciu de suferință fetală și de aceea, este bine să se intervină rapid. De obicei, bebelușul este simțit des, dându-i mamei circa 10 lovituri în două ore. Dacă până atunci l-ai simțit astfel și dintr-o dată nu mai simți niciun semn de la el, adresează-te medicului specialist.

Și pentru ca toate acestea să nu se întâmple, te așteptăm la noi! O echipă de medici specialiști, alături de cele mai bune aparate medicale te vor susține pe toată perioada celor nouă luni de sarcină!

FeminasMed

Solicită o programare la ☎️ 0758 255 838.
Strada Tudor Vianu nr 5-7, et 2 ap 5. sector 1, Bucuresti.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter