Sarcina – analize și investigații

Sarcina este o perioadă frumoasă și deosebită în viaţa oricărei femei, dar uneori poate fi dificilă și de aceea este important ca pe tot acest drum către nașterea unui copil sănătos, mama să fie monitorizată atent și să nu lase lucrurile la voia întâmplării.

sarcina

Urmărirea sarcinii trebuie efectuată de un medic specialist, iar vizitele prenatale și recomandările acestuia înseamnă grijă pentru viața copilului. Consecutiv testului de sarcină pozitiv, trebuie parcurse anumite etape împreună cu medicul și să vă asigurați de „starea de bine“ a copilului care va veni pe lume. Pentru o supraveghere corectă a evoluției sarcinii, se recomandă gravidelor să se prezinte la specialist încă din primul trimestru de sarcină, aceasta fiind perioada optimă în depistarea precoce a multor afecțiuni materne sau fetale. Odată cu luarea în evidență a gravidei, trebuie confirmată sarcina din punct de vedere ecografic și se recomandă efectuarea următoarelor analize uzuale:

  • examen de secreție vaginală, culturi din col, depistarea unor boli cu transmitere sexuală precum Chlamydia Mycoplasma, Ureaplasma.
  • teste pentru determinarea hepatitei virale B și C, sifilisului, HIV.
  • complexul TORCH – identifică infecții (bacterii, virusuri, paraziți) care pot provoca afecțiuni congenitale la făt cu impact în naștere prematură, afectări neurologice, probleme psiho-somatice de dezvoltare a fătului.

Trimestrul I de sarcină

În trimestrul I de sarcină se efectuează screeningul de trimestrul I între 11-13 săptămâni + 6 zile, pentru depistarea precoce a anomaliilor cromozomiale, a malformațiilor fetale și a riscului de preeclampsie.

Screeningul biochimic reprezintă determinarea a doi markeri serici cu utilitate în estimarea riscului de anomalii cromozomiale ale fătului și a condus la dezvoltarea investigației numite bitest. Screeningul biochimic prenatal de trimestrul I se adresează fiecărei sarcini, scopul acestui test fiind de a decela sarcinile cu risc crescut pentru anomalii genetice (sindromul Down, trisomie 18, trisomie 13). Prin acest test se măsoară şi se cuantifică doi markeri biochimici (free ß-hCG, PAPP-A) produși de către fetus sau placentă și care apoi trec în sângele matern. Screeningul ecografic din primul trimestru realizează estimarea corectă a vârstei gestaționale în funcție de lungimea fătului, identifică sarcinile multiple și evaluează riscul de anomalii cromozomiale prin măsurarea translucenței nucale care este cel mai important marker, iar dimensiunea acestuia trebuie să fie sub 3 mm. O translucență nucală crescută nu reprezintă în sine o anomalie fetală, această modificare putând să apară și în sarcinile normale.

Calcularea riscului teoretic al unui fetus afectat de o boală cromozomială este o analiză statistică bazată pe măsurătorile markerilor biochimici în combinație cu riscul dat de vârsta mamei și markerii ecografici (translucența nucală și prezența osului nazal).

În cazul în care riscul combinat al screeningului de trimestrul I este crescut, se poate efectua biopsia de vilozități coriale, care este o investigație invazivă prin intermediul căreia se pot diagnostica anumite anomalii genetice ale embrionului, așa cum este Sindromul Down. Avantajul major al investigației constă în faptul că aceasta poate fi efectuată de la o vârstă de sarcină mică a sarcinii.

Trimestrul II de sarcină

În cadrul investigațiilor în trimestrul II putem aminti și amniocenteza care se poate efectua optim între 16-18 săptămâni, iar diagnosticul este unul de certitudine.

Amniocenteza este o procedură invazivă, nu se efectuează de rutină (la fel ca și biopsia de vilozități coriale) și este recomandată doar în rândul gravidelor cu risc crescut pentru a naște un copil cu o boală genetică și a celor care prezintă modificări ale bitestului efectuat anterior.

Ecografia din trimestrul II se realizează ideal în săptămâna 22 cu limite între 20 – 24 săptămâni. La acest moment, fătul este complet dezvoltat și este posibil să fie evaluat în totalitate. Perioada în care se realizează ecografia de morfologie de trimestrul doi este optimă pentru analiza morfologică a organelor fetale. Tot în această perioadă se efectuează analize de sânge, urină și culturi din col, precum și screening pentru diabetul gestațional.

Trimestrul III de sarcină

În trimestrul al treilea de sarcină se efectuează ecografia de morfologie fetală trimestrul III, la 32-34 săptămâni, prin care se evaluează creșterea și „starea de bine fetală“ prin determinarea fluxurilor în majoritatea arterelor fetale și în arterele uterine materne. La 35 săptămâni se repetă cultura din col, testele de urină și analizele uzuale de sânge.

Prin urmare, acestea sunt etapele principale care trebuie parcurse în urmărirea corectă a unei sarcini, cu mențiunea că există câte o particularitate a fiecărei gravide și a fătului ei, iar totul trebuie privit într-un context.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter