Săptămâna 2 de sarcină

Săptămâna 2 de sarcină nu te va ajuta să vezi pe testul de sarcină cele două liniuțe, aflându-te în perioada de concepere, foarte aproape de momentul în care în corpul tău va începe să bată o nouă viață.

Conceperea bebelușului

Chiar dacă deja discutăm despre săptămâna 2 de sarcină, aceasta nu înseamnă că ai rămas deja însărcinată. Săptămâna 2 de sarcină începe să se numere din momentul primei zile a ciclului menstrual, ca atare în această perioadă ajungi la momentul ovulației, fiind aproape gata de concepere. Cu toate acestea, nu este suficient timp pentru ca cele două liniuțe de pe testul de sarcină să se înroșească, organismul fiind incapabil să producă încă hormoni specifici sarcinii, așa cum este gonadotropina corionică umană.

Și pentru că tot vorbim despre perioada ovulației, în acest timp ovulul este eliberat în organismul tău, parcurgându-și traseul liber prin trompele uterine, gata să întâlnească spermatozoidul pentru a se produce conceperea bebelușului.

Conceperea bebelușului înseamnă un act sexual neprotejat dintre un bărbat și o femeie în care bărbatul va elibera o cantitate uriașă de spermatozoizi în interiorul vaginului femeii, spermatozoizi ce vor întâlni ovulul pe care urmează să îl fecundeze. Nu toți spermatozoizii se vor strecura prin cervix spre zona trompelor uterine, astfel încât să producă fecundarea, ci doar câțiva vor fi mai „isteți” și vor întâlni ovulul pe care îl vor fecunda. Spermatozoidul va penetra peretele ovulului, pătrunzând în învelișul interior al acestuia. Ceea ce este bine de știut este că atunci când primul spermatozoid va pătrunde în interior, membrana ovulului nu va mai permite altora să pătrundă și să se producă fecundarea. Sarcinile gemelare apar atunci când foliculul eliberează mai multe ovule în același timp, ce vor fi fecundate de spermatozoizi.

După fecundarea ovulului are loc formarea zigotului, o celulă ce este formată din 46 de cromozomi, jumătate aparținând tatălui și cealaltă jumătate mamei. În funcție de acest lucru, copilul va dobândi o parte din zestrea genetică a mamei sau tatălui și îi va fi stabilit și sexul acestuia.

Sexul bebelușului

Sexul copilului va fi dat de cromozomii sexuali. Dacă ovulul conține cromozom X, iar spermatozoidul conține tot cromozom X, atunci copilul va fi o fetiță, dacă spermatozoidul va avea cromozom Y, atunci va fi băiat. Ca atare, sexul bebelușului este dat de către tată.

Stilul de viață în săptămâna 2 de sarcină

Stilul de viață este esențial în această perioadă pentru că te afli în perioada de concepere a bebelușului. Ca atare, organismul va fi supus unor numeroase schimbări și are nevoie de o alimentație echilibrată, completat de un stil de viață sănătos. Ar fi bine să renunți la vicii, la toate acele obiceiuri nesănătoase care i-ar putea dăuna sarcinii și bebelușului aflat în pântecele tău. Nu mai consuma alcool, renunță la fumat și cu atât mai mult la droguri. Băuturile carbogazoase, cafeaua sunt alte lucruri pe care ar fi bine să le scoți din dieta ta. Consumă multe fructe și legume sănătoase, renunță la dulciuri în exces, la prăjeli și la grăsimi nesănătoase.

Și pentru că toxic înseamnă și medicamente, ar fi bine să renunți la obiceiul de a lua acele medicamente, chiar și considerate inofensive, fără a avea recomandarea medicului. Trebuie să ții cont că până și o simplă pastilă ar putea să cauzeze grave probleme de sănătate în dezvoltarea intrauterină a bebelușului tău. De aceea, ori de câte ori nu te simți bine, cere sfatul medicului de familie sau medicului specialist.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere acum, în săptămâna 2 de sarcină constă în efectuarea analizelor necesare perioadei de preconcepție. Astfel, vei ști că ești bine, că bebelușul se va putea dezvolta corect la tine în pântec și sarcina nu va prezenta niciun risc.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

Newsletter