Săptămâna 1 de sarcină

Săptămâna 1 de sarcină reprezintă punctul de debut spre stadiul de părinte. Nu este nimic mai frumos decât să îți poți ține în brațe bebelușul, să îi vezi mânuțele, piciorușele, ochișorii mici cum te privesc.

saptamana 1 de sarcina

Și cum mai e mult timp până atunci, în săptămâna 1 de sarcină poți purta discuții cu partenerul tău despre cum va fi toată această perioadă, cum vă veți organiza împreună, cum vă veți împărți sarcinile și care vă sunt obiectivele.

Schimbări în corpul gravidei

Săptămâna 1 de sarcină se calculează de la data primei zile a ultimei menstruații. Cu alte cuvinte, discutăm despre această primă săptămână, dar de fapt nu ești însărcinată, așa că nu vor apărea deloc schimbări. În această săptămână te afli foarte aproape de perioada de concepere a bebelușului, așa că ar fi bine să ai în vedere un stil de viață sănătos, să consumi alimente bogate în acid folic, așa cum sunt alimentele cu frunze verzi, să faci un control preconcepțional și să iei anumite suplimente necesare pentru o sarcină sănătoasă.

Ceea ce este bine să ai în vedere este ca după această perioadă, în timpul celei fertile, activitatea sexuală să fie cât mai intensă.

Poți practica diverse sporturi, bebelușul având nevoie de o mamă sănătoasă, cu o condiție fizică foarte bună, pentru ca organismul acesteia să îi permită adaptarea la noile schimbări hormonale.

Tips & tricks pentru săptămâna 1 de sarcină

Calculează perioada fertilă – acum că știi că sarcina se calculează pornind din prima zi a ultimei menstruații, vei putea să faci mai ușor calculele. Află când ești la ovulație ar fi bine să întreții raporturi sexuale mai intense.

Consumă legume verzi – ele conțin acid folic, necesar pentru a preveni spina bifida, dar și pentru a fi mai fertil. Dacă medicul recomandă, poți consuma suplimente de acid folic.

Practică un sport sau yoga – iată un alt lucru pe care să îl urmărești. Ai nevoie de un organism cât mai puternic, iar sportul te va ajuta să te simți cât mai bine în timpul celor nouă luni de sarcină.

Bine de știut!

Sarcina are trei trimestre – trimestrul 1. 2 sau 3. Primul se consideră de la săptămâna 1 de sarcină și până la săptămâna 13 la final. Al doilea este cuprins între săptămâna 14 și 28, iar cel de-al treilea pornește de la săptămâna 28 și până la nașterea bebelușului.

În funcție de data primei zile a ultimei menstruații, medicul îți va recomanda să efectuezi anumite analize sau anumite ecografii de morfologie fetală, pentru a observa dacă s-a dezvoltat sau nu corect.

Analize necesare în primul trimestru de sarcină

Vizita la ginecolog este obligatorie în acest trimestru de sarcină, încă de la efectuarea testului de sarcină. O ecografie intravaginală îți va confirma prezența sarcinii, precum și dacă aceasta este sau nu extrauterină. Se va face un test Babeș Papanicolau și un test de secreție.

Probe de urină, dar și de sânge vor fi necesare pentru efectuarea unei hemoleucograme, depistarea grupei de sânge, Rh, glicemie. Se vor efectua teste LUES, VDRL, testul Torch, Ac anti HIV, Ag HBS.

Depistarea RH este necesară pentru a se observa dacă cei doi parteneri sunt sau nu compatibili. Dacă nu sunt compatibili se vor urmări anticorpii anti Rh.

Săptămâna 1 de sarcină înseamnă grija față de puiul tău, pe care nu îl porți încă în pântec, dar care va veni curând lângă tine pentru a te face cea mai fericită mămică din lume.

Te așteptăm la noi: 

  • office@feminasmed.ro
  • 0758 255 838/ 0745 055 000

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter