2020-11-19
Nodulii de sân – tot ce trebuie să știi ca să previi!
Te confrunți cu noduli de sân? Te-ai palpat și ai descoperit la unul dintre sâni prezența a ceva neobișnuit? Când este timpul să te îngrijorezi sau când să mergi la medic? Durerile menstruale ale sânilor sunt normale? Pentru a afla dacă ai sau nu de ce să te îngrijorezi ar fi bine să mergi la medic.
Potrivit cercetărilor, mai mult de 40% dintre femei la palpare simt prezența unui nodul. Cu toate acestea, nu toți sunt canceroși. Odată descoperiți, este bine să ajungi cât mai repede la medic pentru investigații suplimentare. În timpul primei vizite la medic vei afla ce fel de nodul ai și cât de periculoasă este formațiunea dezvoltată la nivelul sânului.
Ce sunt nodulii de sân?
Sânul este format din țesut conjunctiv fibros, adipos, dar și din vase de sânge, nervi, glande ce produc lapte, ductul lactifer, ba chiar și din ganglioni. Odată cu trecerea timpului, sânul unei femei își modifică structura, astfel că se poate ajunge la apariția unor noduli, ce reprezintă o masă de țesut aflată în interiorul sânului ce are nevoie de investigații suplimentare. Un nodul se remarcă printr-o consistență mai crescută față de țesutul obișnuit. Este la fel de probabil ca în timpul examinării individuale a sânului să remarci o pată de culoare la nivelul acestuia sau chiar o textură de coajă de portocală. Cu toate acestea, nu toți nodulii sunt periculoși, unii dintre ei apar ca urmare a unor dezechilibre de natură hormonală, iar alții ca semn al unor infecții sau traumatisme. Rareori, nodulii sunt tumori benigne sau maligne și au nevoie de o atenție specială. Cu toate că atunci când vorbim despre un nodul ne speriem și suntem tentate să îl încadrăm ca fiind o formațiune canceroasă, în realitate, 9 din 10 noduli de sân nu prezintă probleme și nu sunt formațiuni canceroase.
O infecție a sânului poate determina apariția unor noduli. De obicei, apar adesea în cazul mastitelor, atunci când femeia alăptează.
Traumatismele de la nivelul sânului determină formarea de hematoame (mici sângerări locale) ce sunt asemănate cu un nodul. De asemenea, tot ca urmare a unui traumatism este posibil ca țesutul de grăsime să se deterioreze și astfel să apară o necroză de grăsime care să semene cu un nodul de sân.
Tumorile benigne sunt destul de des întâlnite, dar nu sunt periculoase. De obicei, apar la femeile trecute de 30 de ani și sunt formațiuni solide, destul de ferme, nedureroase, ce au o creștere destul de rapidă, dar care nu pun probleme. Au nevoie totuși de investigații de specialitate pentru ca medicul să se convingă că nu sunt formațiuni maligne.
După vârsta de 35 de ani, femeile pot dezvolta chisturi mamare, care sunt pline cu lichid, dar sunt formațiuni benigne.
Tumorile maligne au nevoie de o atenție specială. Ele includ noduli de sân nedureroși, dar și inflamații la nivelul pielii sau scurgeri mamelonare. Cu toate că aceste formațiuni pot fi observate prin palpare, multe femei ajung târziu la medic pentru că tumorile maligne nu sunt dureroase. De aceea, este bine să te evaluezi constant și să observi dacă prezinți sau nu noduli mamari duri, cu un contur neregulat, deloc dureroși. Cancerul de sân nu doare, așa că șansele de a ajunge la medic din timp sunt mici. Primul semn care te poate conduce către diagnosticul de cancer de sân sunt secrețiile dintr-un sân. Cu toate acestea, ele trebuiesc investigate de medic cu atenție. Modificări la nivelul pielii sânului, cum ar fi roșeața, căldura, retracția pot determina cancerul de sân.
Semnele de alarmă!
- Prezența unei formațiuni dure la nivelul sânului
- Durere locală
- Marginile nodulului sunt bine definite
- Modificări ale aspectului pielii, precum roșeață sau coajă de portocală
- Un sân devine mai mare decât celălalt
- Scurgeri ale sânului
- Modificări ale mamelonului.
Un nodul de sân poate fi depistat atunci când depășește 1,5-2 cm și nu mai devreme. Cu toate acestea, nu este o etapă foarte avansată, chiar dacă ar fi vorba despre o formațiune malignă.
Chiar și așa, multe femei se sperie și consideră că ar putea fi vorba despre cancerul de sân, ba chiar le este și teamă să meargă la medic. Acest lucru este total greșit. Nu întotdeauna un nodul de sân înseamnă cancer de sân. Poate fi vorba despre un chist, o tumoare benignă sau doar o necroză de grăsime. Examinările medicale realizate de medicul specialist sunt obligatorii și trebuiesc realizate frecvent, chiar și fără a exista nicio suspiciune, având scopul de a preveni dezvoltarea unei formațiuni canceroase.
Palparea efectuată de un medic senolog este prima etapă în depistarea nodulilor de sân. Dacă medicul constată că este nevoie de ceva mai mult, poate recomanda efectuarea unei ecografii mamare, recomandate pentru evaluarea nodulilor de sân. Aceasta va putea face diferența dintre o formațiune canceroasă și un chist sau noduli benigni.
Mamografia, sonoelastografia mamară sau RMN sunt alte investigații suplimentare atunci când medicul constată o formațiune ce poate semnala prezența unui cancer de sân.
După diagnostic, medicul poate prescrie un tratament. Nu există un tratament standard pentru fiecare pacientă, ci acesta se personalizează în funcție de fiecare caz în parte. Unele tratamente pot include administrarea de medicamente, iar altele chiar intervenții chirurgicale sau radioterapie ori chimioterapie.
Pe lângă o medicație de specialitate, medicul ar putea recomanda evitarea unei alimentații bogate în grăsimi saturate, dar și purtarea unui sutien cât mai comod care să reducă durerile cauzate de nodulii de sân.
Dacă femeia prezintă un chist cu lichid, atunci acesta ar putea fi aspirat cu ajutorul unui ac. În acest fel, lichidul va fi înlăturat. Pentru aspirație, se poate face și o mică incizie, atunci când medicul nu poate altfel.
Intervenția chirurgicală este de obicei ultima soluție la care medicul apelează.
Pentru a preveni apariția cancerului de sân ar fi bine să ajungi la medic periodic, în vederea unui consult medical și a efectuării unei ecografii.
Te așteptăm la noi pentru o evaluare a sânului!
Pentru programări: 0758 255 838