Nașterea copilului: la spital sau acasă?

Nașterea copilului este un moment minunat și emoționant pentru părinți. În plus, acest eveniment unic  aduce și schimbări semnificative în viața părinților, cum ar fi modificarea programului zilnic, ajustarea bugetului familial și schimbarea priorităților și a responsabilităților.

În ceea ce privește locul unde va avea loc nașterea copilului, există diverse variante care sunt alese în funcție de preferințele personale ale părinților, dar și de circumstanțele medicale. Cu toate acestea, indiferent de locul unde vei alege să naști, trebuie să discuți din timp cu medicul despre toate opțiunile disponibile,  despre beneficii, dar, mai ales,  despre riscurile care pot apărea. Atât nașterea acasă, cât și nașterea la spital au avantaje și dezavantaje, iar alegerea depinde de preferințele și circumstanțele fiecărei viitoare mame.

Iată câteva informații care îți vor fi de mare ajutor dacă ești indecisă în ceea ce privește unde va avea loc nașterea copilului:

Nașterea la spital

Spitalul este locul cel mai comun pentru nașterea unui copil, deoarece oferă acces la personal medical specializat, echipamente și proceduri medicale, cum ar fi epiduralul, analgezicele și monitorizarea fetală continuă, dar și opțiuni mai rapide de gestionare a durerii; în spital există acces la medicamente și anestezie pentru a reduce această durerea și disconfortul din timpul nasteriii.

Totodată, este cel mai sigur loc pentru aducerea pe lume a unui copil în cazul în care apar complicații neprevăzute în timpul sau după naștere, deoarece mama va fi supravegheată permanent, astfel se vor evita situațiile nedorite.

În ceea ce privește igiena, spitalul este un  mediu curat și igienizat, ceea ce reduce semnificativ riscul de infecții și alte complicații, care poate fi destul de mare într-un alt mediu decât cel din spital.

Un alt avantaj foarte important pe care îl vei găsi într-un spital este suportul psihologic. Nașterea poate fi pentru unele mămici o experiență emoțională de mare intensitate. Prin urmare, mamele vor fi asistate de un psiholog care le va ajuta să depășească stările de anxietate, teamă sau stres.

Totodată, pot exista și unele dezavantaje de natură intimă. Unul dintre acestea ar putea fi faptul că mediul clinic este perceput ca fiind rece și impersonal de unele mame, ceea ce poate contribui la creșterea stresului și a anxietății din timpul nașterii. Un alt dezavantaj este posibilitatea limitată de a alege cine să fie prezent în timpul nașterii.

Nașterea acasă

Pentru multe femei nașterea acasă este o opțiune atractivă, deoarece oferă un mediu familiar și relaxat. Acest lucru ajută la reducerea stresului și a anxietății și poate face procesul de naștere mai confortabil pentru viitoarea mămică. O astfel de variantă este o opțiune sigură doar dacă există o sarcină sănătoasă care nu prezintă riscuri pentru complicații în timpul nașterii.

Un alt avantaj este posibilitatea de a avea control asupra mediului și de a alege cine să fie prezent în timpul nașterii, dar și modul în care se va desfășura aceasta ( video, cameră personalizată etc.).

În ceea ce privește dezavantajele, există riscul apariției unor complicații, dar și limitarea procedurilor medicale. Așadar, acest mod de naștere nu ține doar de opțiunile personale, deoarece nu se poate interveni rapid în situații de urgență care ar necesita asistența unui medic sau accesul la resurse medicale specializate. Din acest motiv este important să ai un plan bine pus la punct, indiferent unde alegi să naști,  pentru a te asigura că ai acces imediat la servicii medicale.

În concluzie, este important ca fiecare mamă să ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărei opțiuni și să o aleagă pe cea mai potrivită  în funcție de nevoile, dar și de preferințele ei, dacă sarcina este una fără probleme. Prin urmare, trebuie să existe o comunicare bună și permanentă cu medicul ginecolog pentru a se oferi cea mai bună asistență atât pentru mamă, cât și pentru copil.

 

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter