2023-04-27
Nașterea copilului – tot ce trebuie să știi despre cezariană
Nașterea copilului: cezariana este o procedură chirurgicală în care se face o incizie în peretele abdominal și în uter pentru a extrage copilul. Aceasta ar trebui să fie efectuată în situații de urgență sau în funcție de motivele medicale, și nu neapărat de preferințele personale. Există o serie de cazuri medicale care exclud cezariana (poziția anormală a copilului, sarcina multiplă etc.) dar și alte complicații care necesită această intervenție.
În articolul de mai jos vom trece în revistă toate aceste informații, astfel îți va fi mult mai ușor să înțelegi ce presupune această intervenție chirurgicală și să fii informată din timp.
Ce înseamnă cezariană
În timpul procedurii de cezariană, medicul va face o incizie în peretele abdominal, apoi în peretele uterin. Mai apoi, copilul va fi extras din uter și îngrijit de către personalul medical. Totodată, se va face anestezie generală sau epidurală în timpul procedurii pentru a reduce durerea și pentru a menține conștiența viitoarei mame.
Când este necesară cezariana
Cezariana este necesară în situații medicale care pun în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a copilului.
Iată câteva dintre cazurile medicale în care este indicată cezariana:
- Distocie de umăr;
Este o complicație în care umărul copilului rămâne blocat sub osul pubian al mamei. Această situație poate duce la ruperea uterului sau a colului uterin.
- Prezență pelviană;
Acest lucru se întâmplă când copilul este poziționat cu picioarele sau șoldurile în jos. În acest caz este nevoie de o cezariană pentru a putea extrage copilul din uter în siguranță.
- Preeclampsie;
Este o complicație a sarcinii care poate afecta atât mama, cât și copilul. Dacă preeclampsia este gravă ( tensiune arterială ridicată, nivel mare de proteină în urină etc.), este indicată operația de cezariană.
- Insuficiență placentară;
Dacă placenta nu furnizează suficient oxigen și nutrienți necesari pentru făt, este indicată cezariana pentru a extrage în siguranță copilul, înainte de termenul normal de naștere.
- Sarcină multiplă;
În cazul sarcinilor cu mai mulți copii, cezariana este adesea necesară.
- Placentă Praevia;
Este o complicație a sarcinii în care placenta se află în partea inferioară a uterului, cu acoperire totală sau parțială a colului uterin. În acest caz, nașterea normală poate fi periculoasă.
După o cezariană, recuperarea poate fi mai lungă și mai dificilă. Prin urmare, după nașterea copilului, femeia va avea nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni după anestezie și pentru a-și regasi mobilitatea. De asemenea, riscul de complicații, cum ar fi infecțiile, sângerările excesive și problemele legate de cicatrizare, este mai mare decât în cazul unei nașteri normale.
Când nu se face cezariană;
Deși cezariană este necesară într-o serie de situații medicale, de obicei este recomandată nașterea pe cale naturală, deoarece este mai sigură, iar recuperarea fizică este mult mai ușoară.
Iată câteva dintre situațiile în care nu este nevoie de cezariană:
- Sarcină la termen normal;
În cazul sarcinilor fără complicații, nașterea normală este recomandată ca primă opțiune.
- Naștere prematură;
În cazul nașterii premature, medicul va încerca să mențină sarcina cât mai mult timp posibil pentru a permite dezvoltarea completă a copilului. Dacă acesta este suficient de dezvoltat, gravida va naște natural.
- Naștere cu fundul sau picioarele înainte.
În cazul în care copilul este poziționat cu fundul sau picioarele înainte, dar încă se află în uterul mamei, medicul va încerca să schimbe poziția copilului sau să îl extragă prin manevre speciale. În acest caz, cezariana este indicată doar dacă aceste metode nu funcționează sau dacă există complicații medicale.
În general, nașterea normală (vaginală) este preferată atunci când nu există complicații medicale care împiedică nașterea. Cu toate acestea, fiecare caz este evaluat individual, iar medicul va recomanda cea mai bună opțiune de naștere în funcție de situația particulară a mamei și a copilului.
În concluzie, cezariana nu trebuie aleasă în mod arbitrar, deoarece recuperarea este mai lungă și mai dificilă. De aceea este important să discuți cu medicul tău ginecolog despre toate opțiunile de naștere disponibile și să iei o decizie informată.