2020-12-04
Greutatea în sarcină – cât ai voie să te îngrași în sarcină
Sarcina nu înseamnă o greutate în exces și nicio o alimentație deficitară. Mama trebuie să renunțe la mitul care spune că este voie să mănânci în sarcină cât pentru doi. Poți consuma alimente de mai bună calitate, îndreptându-ți atenția spre grăsimi sănătoase, spre fructe și legume și nu spre alimente care înseamnă calorii goale.
Cu cât vei avea grijă de greutate în sarcină, cu atât șansele de a aduce pe lume un bebeluș perfect sănătos sunt mai mari. Cu toate acestea, dietele sunt interzise în sarcină, mama trebuind să se îndrepte spre alimente bogate în nutrienți și spre alegerea unui stil de viață cât mai sănătos.
Dezvoltarea bebelușului din pântec este influențată de cantitatea de nutrienți pe care mama o consumă și nu de cantitatea de mâncare. Trebuie să ții cont că doar un fruct este mult mai sănătos decât o jumătate de farfurie de paste, mezeluri sau alimente prăjite. Dacă vei consuma astfel de calorii goale, corpul se va deforma, vei acumula o greutate mai mare, care te va stoarce de-a dreptul de energie spre finalul perioadei de sarcină. În plus, îți vei recăpăta silueta foarte greu după naștere dacă vei avea un număr mare de kilograme.
Cât luăm în greutate în sarcină?
Potrivit medicilor ar fi bine ca în sarcină să creșteți aportul de calorii cu circa 400 și nu mai mult. Astfel, veți dobândi un număr de 3,5-6 kg după naștere, mult mai ușor de dat jos, comparativ cu femeile care rămân cu 15 sau chiar 20 de kilograme în plus.
Cu toate acestea, este bine de știut că nu toate aceste kilograme acumulate înseamnă țesut adipos. 1 kilogram apare ca urmare a creșterii în volum a sânilor, circa 1 kilogram cântărește placenta, 2 kilograme înseamnă vascularizarea placentei, circa 3 kilograme cântărește bebelușul, iar 2/3 kg reprezintă cantitatea de lichid amniotic.
O femeie normoponderală va acumula în total circa 16 kilograme, însă dintre acestea țesutul adipos cântărește maxim 6 kilograme. Cu cât veți avea grijă de greutatea voastră, cu atât bebelușul va fi mai sănătos și se va dezvolta corect.
Alimente interzise în sarcină
Prăjituri, bomboane, sucuri carbogazoase, alimente fast food, pâinea, pastele făinoase, orezul alb, produsele de patiserie, prăjelile sunt alimente pe care ar fi bine să le eviți în timpul celor nouă luni de sarcină și de ce nu, și după aceea.
Evită și consumul de alimente ce conțin zahăr rafinat sau miere. Dulciurile se vor consuma mai ales sub formă de fructe, iar atunci când ai poftă de o prăjitură este bine să o prepari în casă.
Peștele crud, ouăle crude, laptele nefiert, mezelurile, carnea tocată trebuiesc scoase din alimentația gravidei. Redu consumul de cafea și ceai verde și renunță la alcool și fumat.
Alimente recomandate în sarcină
Ai nevoie de mult calciu întrucât este necesar pentru dezvoltarea sistemului osos al bebelușului, dar și pentru a reduce riscul de preeclampsie.
Lactatele sunt recomandate în timpul celor nouă luni de sarcină, conținând mult calciu. De asemenea, se recomandă semințele de mac, prunele uscate, migdalele. Pentru fixarea calciului, consumă apă minerală, coajă de măr, dar și alimente ce conțin vitamina C. Elimină alimente precum cacao, cofeină, băuturi carbogazoase, acestea influențând asimilarea calciului în organism.
Aportul de fier este o prioritate pentru femeia însărcinată întrucât cantitatea de sânge se dublează în organismul femeii. Consumă cât mai multe legume verzi, carne roșie, leguminoase, fructe uscate, nuci, cereale integrale, dar și alimente ce conțin vitamina C.
Zincul e necesar pentru a preveni anumite malformații congenitale. Se regăsește în ouă, linte, fasole uscată, cereale integrale, semințe de dovleac, nuci.
Acizii grași sunt esențiali pe parcursul celor nouă luni, dar cel mai important este ca ei să se consume mai ales pe parcursul trimestrului 2, atunci când creierul și vederea bebelușului se formează cel mai bine.
Acidul folic previne anumite anomalii de tub neural, precum spina bifida și de aceea este bine ca gravida să consume multe legume cu frunze verzi.
Greutatea în sarcină înseamnă echilibru, așa că ori de câte ori simți că ai depășit niște bariere cere ajutorul medicului și nu lăsa ca kilogramele să se acumuleze.