EKG – ce depistează?

Ce este electrocardiograma? (EKG)

EKG este o procedură aplicată pentru a identifica diverse afecțiuni ale inimii sau ale circulației sângelui care ajunge la inimă.

Printre afecțuni se numără problemele de ritm cardiac (ex.: tahicardie), modificarea cavităților cardiace, infarct sau angină pectorală. Totodată, medicul poate observa dacă a avut loc o obstrucție a unei artere pulmonare (embolism pulmonar) sau un dezechilibru electrolitic.

Procedura are loc prin aplicarea unor plăcuțe sau ventuze metalice pe suprafața pielii pacientului (2 pe mâini, 2 pe picioare și 6 la nivelul toracelui), ce vor măsura inpulsurile electrice ale inimii.

EKG este o metodă rapidă de a identifica aceste boli, este noninvazivă și nedureroasă, deci nu pune creează disconfort pacientului. Rezultatul procedurii se înregistrează pe o hârtie, urmând să fie interpretat de către medic.

Ce tipuri de EKG există?

Electrocardiograma se împarte în trei tipuri, în funcție de ce vrea să observe medicul care ți-a recomandat procedura.

  1. EGK de repaus

În cazul acestui tip, monitorizarea are loc cânt te afli întins, în poziție de odihnă.

  1. EKG de efort

Adesea, pentru a fi monitorizate impulsurile produse la efort fizic, medicul vă va pune să pedalați la o bicicletă medicinală din cabinet sau vă va pune să mergeți pe o bandă pentru alergare.

  1. EKG Holter

EKG Holter este ceva mai diferită decât celelalte două opțiuni. Ea apelează la holter, aparat ce înregistrează valorile la care ajunge tensiunea arterială pe parcursul unei zile. Va trebui să porți dispozitivul timp de 24h și să îți continui activitățile zilnice în ritm normal.

Următoarea zi, trebuie să te întorci la același medic. El se va asigura că datele ajung în calculator și că sunt interpretate cu cea mai mare atenție.

 

Când să apelezi la medic pentru EKG

Nu orice durere în zona toracică este cauzată de afecțiunile menționate în secțiunea anterioară. Însă, sunt câteva semne care ar trebui măcar să te determine să faci un astfel de control.

Printre ele se numără:

  • durere/înțepătură în piept sau o presiune ce a avut o durată mai mică de 5 minute, dar care a apărut în urma efortului fizic;
  • amețeala sau leșinul;
  • palpitațiile și senzația de nod în gât;
  • oboseala;
  • dispneea (lipsa de aer);
  • edem al picioarelor.

În același timp, anumite boli (hipertensiune, diabet, nivel ridicat de colesterol) sau obiceiuri (fumatul), pot face să apară problmele la nivelul inimii.

Pentru că problemele de sănătate pot apărea la orice vârstă, un control la medicul cardiolog poate să îți fie de mare ajutor. Persoanelor care se află la vârsta a doua și a treia le este recomandat să facă anual o electrocardiogramă.

Adesea, bolile-cardiovasculare, în stadiu incipient, sunt asimptomatice. Din acest motiv, poți face o consultație preventivă, chiar dacă nu ai avut vreodată simpltome.

Controlul te va ajuta să îți schimbi stilul de viață, dacă este necesar, și să eviți sau să întârzii apariția unor probleme de sănătate grave.

 

Ce să eviți înainte de EKG?

Anumite lucruri pot influența rezultatele acestui tip de analiză.

Trebuie să fii atent și să menționezi medicului dacă ai mâncat mult înainte de EKG, dacă ai consumat multă cofeină, dacă ai fumat, dacă ai hipertensiune, ori modificări sau afecțiuni ale inimii, dacă iei deja medicamente sau ai aflat că ai dezechilibre electrolitice.

 

Controlul cardiologic și EKG în sarcină

Controlul la medicul cardiolog este recomandat și femeilor însărcinate sau care își doresc să facă un copil. Fiind produse anumite fluxuri de sânge între mamă și făt, inima ta lucrează suplimentar, pentru a da viață.

Mai mult decât atât, femeilor le este recomandat să facă un control în cazul în care își doresc să rămână însărcinate, dar au probleme de inimă.

Trebuie să știe că acest lucru este posibil și în cazul lor, să nu se demoralizeze și să fie atente la medicația și sfaturile primite de la medicul cardiolog.

 

FeminasMed pune la dispoziție servicii de cardiologie (consultații, EKG cu interpretare, EKG, măsurare tensiune arterială, control, montare holter EKG) în cazul mămicilor sau viitoarelor mămici. În același timp, medicii sunt la dispoziția oricărui pacient care are nevoie de un control cardiologic și alege să calce pragul clinicii noastre.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter