Ecografie sarcină gemelară: Trimestrul I

 

 

 

 

Sarcina gemelară este o formă de sarcină în care sunt purtați doi sau mai mulți fetuși simultan în uterul unei femei. Acest tip de sarcină este rară, dar nu neobișnuită, afectând aproximativ 1 din 80 de sarcini.

Diagnosticarea sarcinii gemelare are loc de obicei în timpul primului trimestru prin intermediul unei ecografii. Sarcina gemelară este de două feluri: monozigotă și dizigotă. O sarcină monozigotă se produce atunci când un singur ovul fertilizat se divide în două celule embrionare diferite, rezultând astfel doi gemeni identici. În cazul unei sarcini dizigote, vorbim de două ovule separate din care rezultă gemeni diferiți.

Diferențe între sarcina monozigotă și cea dizigotă

În cazul sarcinii monozigote, gemenii identici sunt, prin urmare, de același sex și cu aceleași trăsături fizice și gentice. În cazul sarcinii dizigote, gemenii pot fi de sex diferit și pot avea trăsături fizice și genetice diferite. O altă diferență este aceea că în cazul sarcinii monozigote gemenii împart aceeași plancetă, în timp ce în cazul sarcinii dizigote există două placente.

În același timp, există un risc crescut de complicații în cazul gemenilor identici, monozigoți, deoarece împart aceeași circulație sangvină și astfel pot suferi de sindrom transfuzor-transfuzat ( gemenii primesc cantitate inegală de sânge).

În timpul sarcinii gemelare, femeia poate avea simptome precum grețuri matinale, oboseală, creșterea rapidă în greutate, durerile de cap, sensibilitatea și umflarea sânilor, dar și schimbări de dispoziție și modificări ale apetitului. Toate aceste simptome sunt normale și sunt cauzate de schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii.

Diagnosticarea sarcinii gemelare se face printr-o ecografie sarcină care poate detecta numărul de fetuși din uter. Ecografia de tip transvaginal este una dintre cele mai uzitate și precise metode de detectare a sarcinilor multiple, deoarece oferă o imagine detaliată a uterului. Prin urmare în timpul unei astfel de ecografii medicul poate vedea dacă există unul sau mai mulți saci gestaționali, astfel va putea ști exact numărul de fetuși. De asemenea, se poate folosi amniocenteza pentru a determina dacă gemenii sunt monozigoți sau dizigoți. Ambele metode oferă informații în ceea ce privește starea generală a gemenilor, deoarece detectează din timp eventualele anomalii care pot apărea.

Trimestrul I de sarcină include primele 12 săptămâni ale sarcinii, fiind o perioadă importantă, deoarece fetușii își dezvoltă, la fel ca și in cazul unei sarcini normale, cele mai importante organe și sisteme. În timpul trimestrului I de sarcină, se dezvoltă organele interne, cum ar fi inima, ficatul, rinichii și plămânii. Totodată, se formează sistemul nervos și încep să se dezvolte membrele. Deoarece sunt prezenți în uter doi sau mai mulți fetuși, această perioadă poate fi mai solicitantă pentru corpul femeii, aceasta trebuind să se adapteze la schimbările ce apar în sarcina gemelară.

Având în vedere toate aceste schimbări, în timpul trimestrului I, indiferent de tipul de sarcină: singulară sau multiplă, este important ca femeia însărcinată să ia în considerare o alimentație sănătoasă și să consume o cantitate adecvată de vitamine și minerale, precum acidul folic, care ajută la prevenirea defectelor de tub neural la făt. De asemenea, este important să se evite alcoolul și tutunul, deoarece aceste substanțe au un impact negativ asupra dezvoltării fătului.

În general, sarcina gemelară prezintă mai multe riscuri decât sarcina singulară, cum ar fi nașterea prematură și greutatea mică la naștere. Acest lucru se datorează faptului că uterul mamei trebuie să crească și să se adapteze la doi sau mai mulți fetuși, iar acest proces este destul de dificil pentru corpul ei.

În concluzie, trimestrul I de sarcină, în general, este o perioadă importantă  și necesită o atenție deosebită din partea femeii însărcinate. Însă, o alimentație sănătoasă și o monitorizare regulată   asigură o evoluție sănătoasă a sarcinii și o naștere fără probleme.

În ceea ce privește tratamentul, sarcina gemerală necesită o monitorizare atentă, iar nașterea va necesita asistența și intervenția medicală a unui obstetrician specializat în sarcină multiplă, astfel se va minimaliza sau înlătura complet riscul de a exista complicații , ceea ce are ca rezultat o naștere optimă pentru viitoarea mamă.

 

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

Newsletter