Ecografie sarcină – cum poate ajuta la detectarea problemelor în timp util

ecografie sarcina
ecografie sarcina

Ecografie sarcina: una dintre cele mai importante investigații medicale din timpul sarcinii, care ajută la evaluarea stării de sănătate a fătului și a mamei. Ecografia este o metodă neinvazivă de vizualizare a fătului care utilizează unde sonore cu frecvență ridicată pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului.

Înainte de a face o ecografie este important să te pregătești în mod corespunzător pentru a obține rezultate optime și pentru a face ca această experiență să fie una confortabilă.

Prin urmare, îmbracă-te în haine confortabile care îți permit să te dezbraci ușor pentru examinare și vorbește cu medicul despre orice îngrijorare în ceea ce privește sarcina.

Ecografia în timpul sarcinii are o importanță majoră, deoarece permite medicului să observe dezvoltarea fătului și să identifice eventualele probleme sau complicații înainte ca acestea să devină serioase. De exemplu, ecografia  ajută la detectarea defectelor de naștere, precum și la identificarea unor boli ale fătului, cum ar fi hidrocefalia sau malformațiile cardiace.

În trimestrul I,  o ecografie sarcină este esențială deoarece determină vârsta gestațională și poate detecta sarcina extrauterină. În același timp, o ecografie sarcină poate evalua ritmul cardiac al fetusului.

În trimestrul II de sarcină, ecografia este necesară deoarece urmărește creșterea și dezvoltarea fetusului, pentru a detecta eventualele anomalii congenitale sau alte probleme de sănătate, dar și cantitatea de lichid amniotic din jurul acestuia.

În ultimul trimestru de sarcină, această ecografie  este utilizată pentru a evalua greutatea și dimensiunile fetusului. În același timp, prin aceasta se poate verifica poziția acestuia în uter, putându-se identifica astfel eventualele probleme ce pot apărea înainte de naștere.

Aceste informații sunt importante pentru monitorizarea evoluției sarcinii și pentru a determina dacă fătul se dezvoltă într-un ritm normal.

 

Frecvență ecografie sarcină

 

Frecvența cu care trebuie efectuată ecografia în timpul sarcinii depinde de stadiul în care se află sarcina și de eventualele complicații medicale sau riscuri de sănătate.

Prin urmare, ecografia poate fi realizată în mai multe momente ale sarcinii, dar este recomandată în special la începutul acesteia, în primul trimestru, între săptămânile 8 și 14, deoarece această primă ecografie sarcină este importantă pentru a stabili data exactă a concepției și pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale, dar și la stabilirea unui plan de îngrijire prenatală. A doua ecografie este indicat să fie între săptămânile 18 și 22 de sarcină și este folosită pentru a monitoriza dezvoltarea fătului și pentru a verifica starea placentei. Totodată, această ecografie  identifică eventualele malformații și defecte de naștere. În unele cazuri medicul poate să recomande o a treia ecografie, în trimestrul III de sarcină. Aceasta este necesară pentru a identifica complicații cum ar fi preeclampsia sau hipertensiunea arterială.

Se poate face o ecografie sarcina și în timpul nașterii, doar dacă este necesară, pentru a monitoriza poziția și starea fătului în timpul travaliului. În astfel de situații decizia de a efectua o ecografie este luată în funcție de circumstanțele fiecărui caz în parte. Acest lucru ajută medicul să ia decizii rapide și adecvate.

Însă, acest lucru nu este recomandat deoarece această intervenție poate interfera cu procesul natural al nașterii, iar acest lucru poate fi destul de deranjant atât pentru mamă, cât și pentru copil. În general, în timpul nașterii medicul are în vedere monitorizarea constantă a stării de sănătate a mamei și a copilului prin măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, dar și prin frecvența cardiacă a fătului sau verificarea altor semne vitale.

În concluzie, ecografia în timpul sarcinii este o procedură importantă care ajută la detectarea problemelor de sănătate ale fătului și ale mamei, precum și la monitorizarea evoluției sarcinii. În concluzie, este recomandat să faci ecografii regulate și să urmezi sfaturile medicului pentru a avea o sarcină sănătoasă și fără complicații.

 

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter