Ecografie de morfologie fetală: când sunt obligatorii

Orice ecografie de morfologie fetală pe care o vei efectua în timpul celor trei trimestre de sarcină îți va aduce informații despre dezvoltarea fătului. Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. În pântecele său se dezvoltă o viață, astfel că pentru mamă această senzație este unică, este magie și întrece orice altă definiție a dragostei. Prima vizită la medicul obstetrician te va ajuta să pășești cu bine în toată această perioadă, vei primi sfaturile necesare pentru a ști cum să ai grijă de bebelușul tău aflat în burtică și mai ales ce analize trebuie să faci și în ce perioadă. Ecografiile de morfologie fetală sunt cât se poate de importante, diferă de o ecografie obișnuită și observă în amănunt evoluția bebelușului.

ecografie de morfologie fetală

Ecografia de morfologie fetală înseamnă o evaluare precisă a fătului și se realizează în toate cele trei trimestre de sarcină. Medicul va observa eventualele malformații, dar și evoluția organelor bebelușului, forma capului, feței, lipsa unor membre, ba chiar și anomalii renale sau cardiace.

Prima ecografie de morfologie fetală se realizează între săptămânile 12-14 de sarcină, atunci când organele interne ale bebelușului încep să se formeze. Cu toate acestea, cea mai importantă ecografie de morfologie fetală este cea de trimestrul doi, realizată în perioada 20-24 săptămâni. Perioada recomandată este de 22 săptămâni. De această dată, bebelușul este destul de bine dezvoltat, astfel că medicul poate studia atent care este evoluția sa, dar și poziția din uter și sexul copilului.

Ecografiile de morfologie fetală reprezintă o investigație imagistică extrem de importantă pentru monitorizarea sarcinii, oferind informații despre modul în care se dezvoltă fătul în pântec, ba chiar și despre anumite afecțiuni sau malformații ce pot împiedica dezvoltarea firească a acestuia.

Perioada de realizare a ecografiilor de morfologie fetală

Așa cum aminteam și mai sus, sunt trei ecografii de morfologie fetală, câte una pentru fiecare trimestru de sarcină.

 • Ecografia de trimestrul I se efectuează în perioada 12-14 săptămâni
 • Ecografia de trimestrul II se efectuează în perioada 20-24 săptămâni
 • Ecografia de trimestrul III se efectuează în perioada 30-32 săptămâni

Cine realizează o ecografie de morfologie fetală?

Ecografia de morfologie fetală, indiferent de trimestrul de sarcină se va efectua de un medic supraspecializat pentru realizarea acestui tip de ecografie, folosindu-se de un ecograf de ultimă generație.

Medicii Femina s Med sunt supraspecializati în realizarea ecografiilor de morfologie fetală și beneficiază de cele mai bune aparate de investigații, Voluson E8. Cu ajutorul acestui aparat sunt redate mișcările bebelușului în timp real, oferindu-se imagini cu ajutorul modulelor 2D , 3D sau 4D, obținându-se imagini tridimensionale.

Ce trebuie să faci pentru realizarea unei ecografii de morfologie fetală?

În primul rând ai nevoie de o programare, așa încât aceasta să se efectueze în perioada recomandată de medic și nu mai târziu.

Este o procedură nedureroasă, așa că nu ai de ce să îți faci griji. Nu consuma apă înainte de efectuarea acesteia și optează pentru o ținută lejeră care să te facă să te simți bine pentru că este un moment de care trebuie să te bucuri 100%.

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul I îți va aduce informații despre vârsta sarcinii, existența unor sarcini multiple, riscul ca bebelușul să dezvolte sindrom Down, Edwards sau alte probleme genetice, data probabilă a nașterii, detectarea unor anomalii fetale vizibile. De obicei, aceasta se realizează odată cu testarea serologică sau dublul test și reprezintă o bună metodă de diagnosticare a riscurilor genetice.

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II oferă o mai bună vizibilitate asupra organelor interne, bebelușul fiind mult mai bine dezvoltat. Se poate afla sexul acestuia, mărimea placentei, cantitatea de lichid amniotic, starea colului uterin, fluxurile sangvine, riscul dezvoltării sindroamelor genetice, precum Down sau Edwards. Deși ecografia se realizează în modul 2D, cu ajutorul 3D sau 4D se oferă o mai bună claritate imaginii, oferind imagini spectaculoase cu fătul. Se va estima de asemenea vârsta gestațională, greutatea, dar și anomalii fetale prezente.

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul III este utilă pentru observarea dezvoltării organelor fetale, rata de creștere a fătului, vârsta gestațională, greutatea fetală, poziția placentei, starea colului uterin și cantitatea de lichid amniotic.

Anomalii depistate cu ajutorul unei ecografii de morfologie fetală

Putem depista mai multe anomalii genetice, precum:

 • spina bifida
 • buza de iepure
 • lipsa encefalului
 • lipsa cerebelului
 • defect de perete abdominal prin care intestinele se dezvolta în afara abdomenului
 • probleme renale
 • hernie diafragmatică
 • prezenta lichidului cefalorahidian în creier
 • afecțiuni cardiace
 • sindrom Down
 • sindrom Edwards.

Ai nevoie de o ecografie de morfologie fetală?

Programează-te la la 0758 255 838.

Strada Tudor Vianu nr 5-7, et 2 ap 5. sector 1, Bucuresti.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

Newsletter