2023-02-10
Dublu test – ce este și la ce ne ajută
Perioada sarcinii este foarte importantă pentru sănătatea fătului. În tot acest timp, organele și sistemele corpului acestuia (osos, digestiv, muscular, nervos etc.) se formează și se dezvoltă, iar starea de sănătate a mamei are un impact direct asupra acestui proces. De aceea, este foarte important să te alimentezi corect pe perioada sarcinii.
Totodată, sarcina poate reprezenta o motiv de stres și anxietate pentru mamă, prin urmare asistența medicală și suportul emoțional – oferit atât de familie, cât și de medicul specialist, sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă și dusă la bun sfârșit.
În articolul ce urmează îți vom împărtăși informații noi, în cazul în care dorești să efectuezi acest dublu test, dar nu știi toți pașii de urmat.
Înainte de asta însă, este important să se țină cont că acest test reprezintă un screening și nu un diagnostic. De aceea, îți recomandăm să discuți cu medicul tău despre beneficiile și riscurile pe care le implică acesta.
Iată ce ar trebui să știi despre acest tip de investigație:
Ce înseamnă dublu test?
Dublul test sau testul combinat de screening este un test utilizat în ginecologie, efectuat în jurul săptămânii 11-14 de sarcină, ce are ca scop evaluarea riscului de apariție a unui defect de tub neural (NTD) la un copil nenăscut. Acest test combină rezultatele obținute prin analiza a doi markeri biochimici, alpha-fetoproteina (AFP) și beta-hCG, în combinație cu o măsurare a grosimii pliului nuchal (NT) la nivelul gâtului copilului.
Când poate fi efectuat dublul test?
Acesta poate fi efectuat între 11 și 14 săptămâni de sarcină.
Ce se depistează prin acest tip de investigație?
Această investigație medicală ajută la identificarea unui risc crescut de apariție a unui NTD, cum ar fi spina bifidă sau anencefalie. Totodată, rezultatele acestui test vor fi combinate cu alte informații, cum ar fi istoricul medical al mamei și rezultatele ecografiei, pentru a ajuta la stabilirea riscului final de apariție a unui NTD.
De reținut însă faptul că acest test nu este 100% precis și poate da rezultate fals pozitive sau fals negative, de aceea este important să discuți cu medicul despre riscurile și beneficiile acestuia înainte de a lua decizia de a-l face.
Cum te pregătești pentru investigație
Există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci înainte de a face un dublu test:
- discută cu medicul tău despre ce este testul și despre ce ar putea însemna rezultatele – este esențial să te informezi corect și complet înainte de orice investigație medicală;
- asigură-te că te-ai programat din timp pentru test la o clinică sau la un laborator specializat;
- nu mânca și nu consuma lichide cu 4-6 ore înainte de test, deoarece acest lucru poate afecta rezultatele finale ale testului;
- spune-i medicului ginecolog dacă iei vreun medicament sau supliment, deoarece acestea pot afecta acuratețea rezultatelor;
- asigură-te că ai un calendar al perioadelor menstruale, pentru a ajuta medicul să determine momentul potrivit pentru test;
- informează-ți medicul dacă ai vreo afecțiune medicală sau istoric familial care ar putea afecta rezultatele testului;
- e bine să fii relaxată în timpul testului, pentru a obține un rezultat cât mai precis.
Totodată, este important să știi faptul că ecografia reprezintă un pas esențial în dublu test, de aceea, asigură-te că ai o programare, aceasta poate fi făcută în aceeași zi sau în ziua următoare după prelevarea sângelui pentru analize.
Fiecare viitoare mămică se confruntă cu diferite probleme în perioada sarcinii, care mai de care mai sâcâitoare și mai greu de gestionat de una singură – picioare umflate, dureri de spate, nervozitate, chiar diferite forme de depresie – dar cu ajutorul potrivit, familial sau de specialitate, nu-și va da seama când au trecut cele 9 luni.
Te așteptăm la clinica FeminasMed pentru rezultate sigure și supraveghere medicală de specialitate în sarcină.