2020-11-18
De ce să efectuezi o colposcopie?
Un rezultat anormal al testului Babeș Papanicolau poate determina medicul obstetrician să recomande efectuarea unei colposcopii. Cu ajutorul acestei investigații, medicul evaluează semnele unei afecțiuni prezente la nivelul cervixului (colului uterin). De asemenea, sunt examinate și vulva și vaginul.
Pentru efectuarea unei colposcopii medicul folosește un colposcop sau un videocolposcop. Sunt analizate îndeaproape celulele epiteliale și țesuturile din zona respectivă astfel încât să se depisteze prezența unei afecțiuni. Colposcopul reprezintă un microscop cu o sursă de lumină. Pentru precizia investigației, se recomandă ca pacienta să nu programeze o colposcopie atunci când se află la menstruație, să nu existe raport sexual în ziua de dinaintea colposcopiei, să nu folosească tampoane interne sau medicamente cu minim 24 ore înainte.
Colposcopia este o investigație medicală sigură și nu apar efecte neplăcute, nefiind dureroasă. Cu toate acestea, dacă observi anumite modificări după efectuarea investigației este bine să te adresezi medicului specialist.
Durata unei colposcopii
O colposcopie este o procedură ce nu durează mult, medicului fiindu-i suficiente circa 20 de minute pentru a observa cât mai bine colul uterin. Este destul de asemănătoare cu efectuarea unui test Babeș Papanicolau, diferențele constând în faptul că medicul se folosește de un colposcop pentru mărirea imaginilor, astfel încât să surprindă cât mai bine elemente sau țesuturi anormale care ar putea anunța o afecțiune mai gravă. De cele mai multe ori, colposcopia se recomandă după rezultate anormale ale testului Babeș Papanicolau.
Analize complementare colposcopiei
În timpul efectuării colposcopiei, dacă medicul constată prezența unor țesuturi anormale ar putea recomanda efectuarea unei biopsii.
Biopsia cervicală este una dintre analizele complementare colposcopiei. Aceasta, de regulă, poate cauza crampe, disconfort, sângerări sau durere. De aceea, medicul poate recomanda administrarea unor calmante pacientei și va efectua prelevarea probelor cu o anestezie locală.
Biopsia vaginală este o altă investigație complementară colposcopiei. Aceasta se efectuează de regulă cu anestezie locală, fiind ușor invazivă.
Cu toate acestea, efectuarea colposcopiei la timp, conform recomandărilor medicului are ca scop prevenția și diminuarea riscului de apariție a unor țesuturi anormale.
Când este recomandată efectuarea unei colposcopii
Colposcopia este o investigație ce are scopul de a analiza cât mai bine cervixul (colul uterin) cu ajutorul unui colposcop. De obicei, colposcopia se recomandă de medic atunci când rezultatele testului Babeș Papanicolau sunt anormale sau atunci când medicul constată în timpul unui control medical ceva neobișnuit. Uneori, pentru un diagnostic corect se recomandă și efectuarea unei biopsii, moment în care sunt prelevate anumite probe de țesut de la nivelul colului sau de la nivelul vaginului pentru a fi examinate de medicul anatomopatolog.
Sângerările anormale din timpul actului sexual, durerea în timpul contactului sexual, HPV sau alte probleme ale aparatului reproducător pot determina medicul să recomande efectuarea unei colposcopii, ce înseamnă mai exact o examinare mult mai precisă a colului uterin și a vaginului.
O colposcopie poate fi efectuată și pentru evaluarea unor negi genitali, dar și pentru a diagnostica un cancer de col uterin ori cancer vaginal sau vulvar.
Cum se efectuează o colposcopie?
Așa cum am precizat, nu este deloc o procedură dureroasă, medicul folosindu-se de un colposcop ce are rolul de a mări imaginea cu ajutorul unor lentile speciale, așa încât să evalueze cât mai bine țesuturile cervixului, dar și pereții vaginului.
Medicul se va folosi de un specul vaginal pentru a putea observa cât mai bine zona intimă a pacientei. Colposcopul va sta așezat la circa 30 de centimetri de vagin, fiind suficient pentru a fi observate celulele de la nivelul cervixului. Medicul va aplica o soluție de acid acetic diluat pe cervix așa încât să poată fi scoase în evidență zonele anormale. Prelevarea probelor pentru biopsie se face doar atunci când medicul constată prezența unor celule anormale, cu risc de cancer.
După efectuarea colposcopiei, pacienta se va întoarce acasă, neexistând reacții adverse.
Rezultatele colposcopiei
Aproximativ jumătate dintre pacientele care efectuează o colposcopie au parte de rezultate normale, nefiind identificate țesuturi ori celule anormale la nivelul colului uterin, vaginului sau vulvei.
Cu toate acestea, există și femei care au parte de rezultate anormale, fiind cunoscute sub denumirea de neoplazii cervicale intraepiteliale sau neoplazii intraepiteliale glandulare cervicale. Acestea nu sunt cancer, dar netratate în timp pot dezvolta astfel de probleme. De aceea, este necesar ca medicul să afle diagnosticul corect și să recomande administrarea unui tratament care să prevină apariția cancerului de col uterin.
Colposcopia este realizată pentru a diagnostica:
- negii genitali
- cervicitele (inflamații la nivelul colului)
- modificări precanceroase din țesuturile colului uterin
- modificări precanceroase ale vaginului
- modificări precanceroase ale vulvei.
Pachetul GynecoPlus de la Femina s Med este efectuat de dna doctor Diana Mergea, medic specialist obstetrica ginecologie, cu competente in ecografie si colposcopie.
Acesta conține:
– Consultație ginecologică;
– Colposcopie
Sună acum la 0758 255 838 și achiziționează Pachetul GynecoPlus!