Criterii de care să ții cont atunci când alegi un medic ginecolog în sarcină

Alegerea medicului ginecolog reprezintă una dintre principalele lucruri pe care trebuie să le faci atunci când afli că ești însărcinată. Cu toate că n-ar trebui să fie nici o problemă în acest sens, multe femei se simt dezorientate deoarece își doresc cel mai bun doctor, care să aibă grijă de ele și de viitorul lor copil. Medicul îți va monitoriza sarcina, va ține cont de particularitățile, nevoile și dorințele tale, îți va trata cu seriozitate frământările și te va asista la naștere la finalul lunilor de sarcină. Practic, cel pe care în cauți îți va deveni un fel de ghid spre noua ta viață, așa că este foarte important să-l alegi luând în considerare mai multe criterii obiective.

Iată câteva sfaturi ce îți pot fi de ajutor pentru a lua cea mai bună decizie:

1. Ține cont de pregătirea medicului

În general, aproape fiecare femeie are deja un doctor ginecolog la care merge periodic pentru control. Totuși, în sarcină ai nevoie de un medic obstetrician, care să te supraveghere pe parcursul celor nouă luni de zile, să te poată asista la naștere și să aibă grijă de tine postpartum. Chiar dacă te înțelegi deja foarte bine cu ginecologul tău, dacă nu este și obstetrician, acesta nu te poate asista la naștere și nu va putea efectua operația de cezariană, dacă e cazul, și va trebui să cauți alte variante.

2. Solicită recomandări

De departe unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți alegi medicul în sarcină sunt opiniile și experiențele altor persoane. Poți afla o mulțime de lucruri interesante dacă vorbești cu prietenele tale, cu alte femei însărcinate sau mămici pe care le găsești în grupurile de pe rețelele sociale. Fiecare îți va împărtăși experiența sa, iar tu ai posibilitatea de a crea o listă cu potențialii medici și de a-ți forma o opinie fundamentată referitoare la doctorul pe care ți-l dorești.

3. Verifică performanța spitalului

De regulă, un medic ginecolog colaborează cu mai multe clinici sau spitale. Asigură-te că acesta va fi disponibil în locația aleasă de tine și fă o vizită pentru a observa cum se poartă personalul medical, care este politica referitoare la îngrijirea bebelușilor, programul de vizită sau performanța spitalului. Este foarte important ca locul să fie acreditat și să aibă un departament de neonatologie, dar să-ți ofere și ție toate condițiile pentru o naștere în siguranță.

4. Ia în considerare costurile

Perioada sarcinii este una destul de costisitoare. Înainte de a alege un medic ginecolog ai grijă să-ți calculezi cu atenție bugetul și să verifici cât ai putea plăti pentru consultații. Unii doctori lucrează doar în sistemul de stat, alții numai la privat, în timp ce există și medici pe care îi poți găsi în ambele locuri.

5. Află care este procedura în caz de urgențe

Înainte de a te decide asupra unui medic gândește-te și ce se va întâmpla dacă acesta nu este de gardă la spital în cazul în care ai o urgență. Este un detaliu esențial pentru orice femeie însărcinată, mai ales că nu știi niciodată când pot apărea complicații. Unii medici sunt foarte ocupați sau nu iau în considerare problemele pacientelor atunci când sunt în timpul liber.

6. Ține cont de localizarea cabinetului

Dacă la începutul sarcinii acest lucru nu contează prea mult, ia în considerare faptul că pe măsură ce timpul trece vei merge mai des la control și îți va fi dificil să te deplasezi pe distanțe lungi. În cazul în care optezi pentru un medic din alt oraș, nu uita că nu poți ști cum te vei simți spre finalul sarcinii sau cum o să ajungi la clinică dacă ești în travaliu.

7. Ascultă-ți instinctul

Este util să te simți confortabil cu medicul ginecolog pe care îl vei alege. Relația dintre voi va fi destul de apropiată, ceea ce înseamnă că trebuie să te simți în largul tău și să-i împărtășești toate grijile tale. Competențele medicului nu țin de sexul său, dar dacă ai o predilecție pentru un bărbat sau o femeie, nu ignora acest aspect.

Chiar dacă te lovești la tot pasul de medici, clinici și spitale, nu este deloc ușor să găsești un medic ginecolog potrivit pentru tine. Dacă ești însărcinată sau intenționezi să rămâi gravidă în perioada următoare, ia în considerare sfaturile menționate și caută un obstetrician de încredere, care să te ajute pe tot parcursul sarcinii tale, la naștere și după ce îți vei aduce copilul pe lume.

Ai nevoie de un medic ginecolog?

Realizează o programare la: 0758 255 838

Strada Tudor Vianu, nr 5-7, ap 5

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

Newsletter