2023-04-03
Controlul dermatologic: ce presupune acesta și de ce este important?
Ce roluri are pielea în organism
Pielea este un organ viu complex, cu funcții multiple și care se modifică în permanență. El ocupă cea mai mare suprafață din organism, reprezentând în jur de 16% din masa corporală a unui adult.
Printre funcții se află cea de apărare (față de agenți externi – bacterii, organe, radiații, substanțe toxice), cea de reglare a temperaturii corporale, funcția tactilă (sensibil la durere, presiune etc, motiv pentru care ne atenționează când ne aflăm într-un pericol), funcția de respirație (prin absorbția de oxigen și eliberarea organismului de dioxidul de carbon) și funcția cu rol de eliminare a toxinelor (are loc cu ajutorul transpirației).
Pentru a se apăra, pielea produce secreție de sebum, ce o va ajuta să își mențină suplețea, tinerețea și hidratarea naturală.
Pielea ajută și alte părți importante din organism, precum sistemul osos, caz în care absoarbe vitamina D în contactul cu razele solare. Cu ajutorul vitaminei D, organismul tău va reuși să proceseze corect calciul și fosforul, substanțe foarte necesare pentru o dezvoltare osoasă în parametri normali.
Ce presupune un control dermatologic de rutină
În primul și în primul rând, un control dermatologic implică scanarea completă a pielii de către medic. El va sesiza prezența oricărei eczeme, iritații, alergii, alunițe sau răni la nivelul pielii. În același timp, va observa și scuamele, uscăciunea sau înroșirea pielii. Ulterior, va analiza aspectul fiecărei leziuni identificate și va decide dacă este necesară efectuarea unor analize suplimentare.
Analizele suplimentare nu sunt, însă, recomandate doar în afecțiuni grave, cum este cancerul. Ele pot fi sugerate pentru a descoperi, de exemplu, cauza unei eczeme, caz în care medicul trebuie să afle dacă are o cauză alergică, bacteriană sau fungică, pentru a putea veni cu un tratament adecvat. Din acest motiv nu trebuie să te impacientezi dacă medicul dermatolog îți dă o listă lungă de analize pe care trebuie să le faci în urma dermatoscopiei.
Cine și când trebuie să facă controlul dermatologic
Un control dermatologic este indicat mai ales înaintea programării unui concediu la mare sau la munte, din cauza expunerii mai mari la soare. Atunci când mergi la munte, din cauza altitudinii, contactul cu razele solare este mai puternic, chiar dacă pare imposibil.
Controlul dermatologic este utilizat și în cazul persoanelor care suferă de acnee de orice tip. Ea va fi tratată chiar de la interior, împreună cu medici specializați în endocrinologie, fiind adoptat un tratament adecvat în funcție de lucrurile care au produs dezechilibrul în organism.
În mod evident, un control dermatologic poate fi făcut atunci când observi orice tip de schimbare a aspectului pielii, unghiilor sau părului.
În același timp, medicul dermatolog va putea oferi sfaturi și pentru persoanele care vor să afle ce fel de produse cosmetice sunt indicate pentru tipul lor de ten și scalp. Astfel, nu vei mai arunca banii pe produse care nu sunt potrivite pentru tine.
El îți va explica și cum să reușești să întreții pielea sănătoasă, cu un aspect de invidiat.
De ce este important să apelezi la medicul dermatologic chiar dacă nu ai o problemă
În medicină, cel mai important lucru este să prevenim, pentru a nu avea ce să tratăm sau pentru a nu degenera afecțiunea ce și-a făcut deja simțită prezența. Din acest motiv, un control anual dermatologic, te poate scuti de griji.
Medicul dermatolog se află în strânsă legătură cu medicul endocrinolog pentru că multe probleme care apar la nivelul glandelor endocrine se răsfrând asupra pielii. Astfel, alege să apelezi la FeminasMed pentru ambele servicii, de dermatologie și endocrinologie. Prin urmare, nu va fi nevoie să faci drumuri separate către alți medici, ci îi vei avea pe toți într-un cadru liniștit și plăcut.