Control endocrinologic – de ce este important 

Control endocrinologic: endocrinologia este ramura medicinei care studiază sistemului endocrin – o rețea complexă de glande endocrine, hormoni și receptori care controlează și coordonează multe dintre funcțiile vitale ale corpului uman. Endocrinologii sunt specialiști în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor legate de sistemul endocrin, cum ar fi diabetul, tiroida hiperactivă sau hipotiroidismul, sindromul Cushing, boala Addison și multe altele.

Endocrinologii tratează, totodată, o gamă largă de afecțiuni, inclusiv diabetul zaharat, disfuncția tiroidiană, obezitatea, pubertatea precoce sau întârziată, infertilitatea, sindromul ovarelor polichistice, osteoporoza, hiperparatiroidismul, hipogonadismul și multe altele.

Sistemul endocrin este responsabil pentru reglarea unei varietăți de procese fiziologice importante, inclusiv metabolismul, creșterea și dezvoltarea, fertilitatea, stresul, reglarea temperaturii corpului și multe altele. Glandele endocrine, cum ar fi glanda tiroidă, glandele suprarenale și glanda pituitară, produc hormoni care sunt eliberați în sânge și călătoresc la diferite țesuturi din întregul corp, interacționând astfel cu receptori specializați pentru a activa sau dezactiva anumite procese fiziologice.

Din cauza complexității sistemului endocrin, endocrinologia este o specialitate foarte vastă și diversă. De aceea, endocrinologii trebuie să aibă o înțelegere profundă a fiziologiei sistemului endocrin, precum și o gamă largă de cunoștințe despre boli și afecțiuni care pot afecta sistemul endocrin. Aceste cunoștințe sunt apoi aplicate în diagnosticarea și tratamentul pacienților care suferă de boli endocrine.

Ce este controlul endocrinologic

Controlul endocrinologic este o examinare medicală care implică evaluarea nivelului de hormoni și a funcției glandelor endocrine. În general, acesta este recomandat pentru pacienții care au simptome legate de problemele endocrine sau care sunt diagnosticați cu afecțiuni endocrine.

Înainte de a face un control endocrinologic, trebuie să ai în vedere sfaturile de mai jos:

Programează consultația

Primul pas este de a face o programare cu un endocrinolog. Dar, înainte de a face programarea, trebuie să discuți cu medicul tău de familie sau cu medicul specialist despre motivele pentru care crezi că ai nevoie de un control endocrinologic și să obții o trimitere la endocrinologie. De asemenea, trebuie să ceri informații despre instrucțiunile specifice pe care trebuie să le urmezi înainte de consultație.

Ia cu tine rezultatele anterioare

Dacă ai efectuat analize endocrine anterioare, este important să le aduci cu tine la medic. Aceste rezultate vor oferi endocrinologului informații importante pentru a înțelege starea ta de sănătate. De asemenea, medicul poate decide dacă efectuează  noi teste pentru a obține informații suplimentare.

Renunță la acele medicamente care pot afecta testele

Unele medicamente afectează nivelul de hormoni și  influențează rezultatele testelor endocrine. Prin urmare, este important să renunți la acele medicamentele care pot afecta testele endocrine cu cel puțin o săptămână înainte de controlul endocrinologic. Totodată, este important sa știi că nu trebuie să renunți la medicamentele prescrise pentru afecțiunile de care suferi sau să schimbi dozele lor fără a discuta cu medicul.

Nu mânca sau bea înainte de testare

Înainte de testarea nivelului de hormoni, este important să nu mănânci sau să bei pentru o perioadă de cel puțin 8 ore înainte de examinare. Acest lucru poate afecta nivelul de hormoni din sânge și poate duce la rezultate inexacte. 

Îmbracă-te adecvat

În general, este recomandat să te îmbraci în haine lejere și confortabile în timpul controlului endocrinologic. Dacă testele necesită acces la zone specifice ale corpului, medicul sau asistentul medical îți va oferi instrucțiuni suplimentare cu privire la îmbrăcăminte.

Asigură-te că te simți confortabil

Este important să te simți bine în ziua examinării. Totodată, dacă ai simptome de boală sau disconfort, este important să informezi medicul sau asistentul medical înainte de examinare.

În concluzie, endocrinologia este o ramură fascinantă și vitală a medicinei care se concentrează pe înțelegerea și tratarea bolilor sistemului endocrin. Endocrinologii sunt specialiști în identificarea și gestionarea afecțiunilor legate de hormoni și glandele endocrine și joacă un rol important în îngrijirea pacienților cu diabet, boli tiroidiene și multe alte afecțiuni legate de sistemul endocrin.

 

Surse: https://www.endocrinology.org/about-us/what-is-endocrinology/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22691-endocrinologist

 

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

Newsletter