Consultație ginecologică – tot ce trebuie să știi

O consultație ginecologică este o examinare medicală a sistemului reproducător feminin, efectuată de un medic specialist în ginecologie. Aceasta presupune o evaluare a sănătății pelvisului și a organelor reproducătoare: vagin, col uterin, uter, trompe uterine și ovare.

În timpul unei consultații ginecologice, medicul va efectua o serie de teste și proceduri, dintre care amintim: examinarea cu specul vaginal, palparea organelor interne, efectuarea unui test Papanicolau, pentru a verifica prezența celulelor anormale sau a unei infecții. Totodată, acesta poate recomanda alte teste suplimentare, cum ar fi ecografia pelviană.

Rolul pe care îl are o consultație ginecologică este acela de a preveni instalarea unor boli sau apariția complicațiilor din cauza afecțiunilor deja existente. Prin urmare, această consultație ginecologică  evaluează sănătatea reproducătoare a femeii și depistează, totodată, orice probleme în stadii incipiente. De asemenea, această investigație medicală poate fi efectuată pentru a diagnostica sau pentru a trata afecțiuni precum infecții, inflamații, chisturi sau fibroame uterine, precum și pentru a verifica sănătatea în timpul sarcinii și după naștere.

Când este recomandat să faci o consultație ginecologică

O consultație ginecologică este recomandat să se facă cel puțin o dată pe an, indiferent de vârsta sau de starea de sănătate. În plus, este important să consulți un medic ginecolog dacă ai simptome precum:

  • sângerări neobișnuite între perioadele menstruale sau după actul sexual;
  • durere sau disconfort în timpul actului sexual;
  • durere în zona pelviană sau abdominală;
  • schimbări ale ciclului menstrual, cum ar fi sângerări abundente sau absența menstruației;
  • prezența secrețiilor vaginale neobișnuite, cum ar fi mirosul neplăcut, culoare sau consistență diferite;
  • mâncărime, arsură sau iritații în zona genitală;
  • prezența umflăturilor sau a creșterii în volum în zona pelviană;

De asemenea, este important să consulți un medic ginecolog în cazul în care planifici o sarcină, pentru a te asigura că ești sănătoasă și pregătită să devii mamă, sau dacă ai avut probleme cu sarcinile anterioare.

În cazul adolescentelor, este recomandat să se facă primul consult ginecologic între 13 și 15 ani, sau după începerea vieții sexuale. În ceea ce privește femeile care au trecut de vârsta de 65 de ani și care nu mai au menstruație de mai mult de un an, consultațiile ginecologice sunt mai puțin frecvente, dar acest lucru depinde de situația individuală a fiecărei femei și de recomandările medicului ginecolog.

Cum te pregătești pentru o consultație ginecologică

Pregătirea pentru o consultație ginecologică variază în funcție de procedurile specifice pe care medicul ginecolog intenționează să le efectueze în timpul acesteia. Însă, în general, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti pentru această investigație.

Iată de ce trebuie să ții cont:

ü  În primul rând, asigură-te că nu ai menstruație în momentul programării consultului ginecologic. Dacă ai un ciclu menstrual regulat, este recomandat să programezi consultația în prima jumătate a acestuia, când fluxul menstrual este mai scăzut și mai puțin dureros.

ü  Evită să faci sex înainte de consultație, deoarece acest lucru poate irita zona genitală și poate afecta rezultatele testelor.

ü  Nu folosi produse iritante sau spray-uri parfumate în zona genitală înainte de consultație, deoarece acestea pot afecta rezultatele testelor și pot irită zona.

ü  Dacă ai simptome specifice, precum secreții vaginale anormale sau durere în zona genitală, este bine să le menționezi medicului înainte de consultație.

ü  Este bine să îți faci o listă cu medicamentele pe care le iei și să o aduci cu tine la consultație.

ü  În ziua consultației, evită să folosești tampon și poartă haine lejere și confortabile care îți permit o mișcare ușoară.

ü  Dacă este prima ta consultație ginecologică, este posibil să simți o oarecare anxietate. De aceea, este important să știi că medicul îți va explica fiecare procedură înainte de a o efectua. Totodată, este important să îi spui dacă simți disconfort sau durere în timpul consultației.

 

 

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter