Consiliere psihologică – ce este și când avem nevoie de ea

 

Consilierea psihologică este o metodă prin care un specialist în domeniul psihologiei oferă sprijin și îndrumare unei persoane care se confruntă cu tulburări emoționale sau alte probleme personale. Scopul acestei consilieri psihologice este acela de a ajuta această persoană să înțeleagă mai bine  situația de stres. Totodată, o ajută să-și dezvolte abilitățile de a rezolva problemele și de a dobândi o stare emoțională bună.

Mai jos îți prezentăm detaliat ce se întâmplă în timpul ședințelor de consiliere și care sunt  momentele în care este posibil să ai nevoie de un psiholog. 

În timpul ședințelor de consiliere psihologică, terapeutul se asigură că oferă un spațiu confidențial în care pacientul se simte confortabil pentru a discuta problemele sale cele mai intime. Prin intermediul unui dialog și prin întrebări specifice, psihologul îl ajută să identifice și să înțeleagă mai bine emoțiile, gândurile și comportamentele care care îi fac rău. De asemenea, psihologul validează experiențele și sentimentele acestuia.

Prin urmare, consilierea psihologică abordează o gamă largă de probleme și tulburări, precum anxietate, depresie, stres, traume, probleme de relaționare, tulburări de alimentație și multe altele. 

Astfel, în funcție de nevoile și obiectivele persoanei în cauză, psihologul va folosi diferite tehnici și abordări terapeutice, precum terapia cognitiv-comportamentală, terapia de cuplu sau terapia de grup.

În același timp, este important de menționat faptul că o consiliere psihologică este benefică și pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească calitatea vieții în general.

Când avem nevoie de o consiliere psihologică 

Există diverse situații în care putem beneficia de consiliere psihologică. Iată câteva exemple:

Tulburări emoționale sau mentale

 Dacă te confrunți cu depresie, anxietate, stres excesiv, atacuri de panică, fobii sau alte tulburări emoționale, consilierea psihologică îți poate fi de mare ajutor. Un psiholog te poate sprijini în gestionarea și tratarea acestor tulburări.

 

Traume și evenimente dificile

Dacă ai trecut printr-un eveniment traumatizant, cum ar fi un accident sau un abuz emoțional, consilierea psihologică este esențială în procesul de vindecare și recuperare.

Probleme de relaționare cu cei din jur sau în cuplu

 Dacă întâmpini dificultăți în relația de cuplu, cu membrii familiei sau cu cei din jur, o consiliere psihologică te va ajuta să identifici și să rezolvi conflictelor, dar și să  construiești relații sănătoase. 

Stres 

Schimbări majore cum ar fi divorțul, pierderea unui loc de muncă, mutarea într-un alt oraș sau alte evenimente stresante îți pot afecta pe termen lung sau scurt sănătatea mentală. Un psiholog te poate ajuta să gestionezi stresul și să faci față schimbărilor într-un mod sănătos. 

Probleme legate de identitate sau orientare sexuală

Dacă te confrunți cu întrebări sau dificultăți în legătură cu identitatea ta personală sau orientarea sexuală, consilierea psihologică oferă un spațiu sigur pentru explorare, înțelegere și acceptare de sine.

 

Dezvoltare personală 

Psihologul te va asculta și te va ajuta să identifici și să înțelegi mai bine problemele, gândurile, emoțiile și comportamentele care te afectează. Prin intermediul întrebărilor și discuțiilor, acesta te va ghida în explorarea și clarificarea aspectelor relevante.

Astfel, vei putea să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare, să rezolvi conflictele și să construiești relații interpersonale sănătoase. Totodată, vei învăța cum să dobândești și să dezvolți abilități și strategii de gestionare a stresului. Dintre aceste abilități amintim tehnicile de relaxare, tehnici de comunicare eficientă și alte instrumente specifice care să te ajute să faci față provocărilor. 


În concluzie,  chiar și în absența unor probleme grave, consilierea psihologică are un rol benefic în dezvoltarea personală. Astfel, poți învăța noi abilități de a avea mai multă încredere în tine. Totodată, prin conștientizare și înțelegere, vei fi ghidat în procesul de schimbare și dezvoltare a unor pattern-uri mai sănătoase de gândire și acțiune.

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter