2023-05-18
Ce se întâmplă în prima ședință de psihoterapie?
Procesul de psihoterapie este menit să te ajute să îți îmbunătățești calitatea vieții. În ciuda zvonurilor care circulă în consens cu procesul de psihoterapie, adevărul este că rezultatele acesteia sunt neconstestabile și aduc o serie de beneficii în plan personal și nu numai. Procesul de psihoterapie nu trebuie să te sperie! Întregul demers este unul natural, în consens cu necesitățile și dorințele tale.
Ce se întâmplă în prima ședință de psihoterapie?
Prima ședință de psihoterapie este un proces de cunoaștere dintre tine și terapeutul tău. Altfel spus, este momentul în care relația terapeutică dintre voi începe să se formeze și să înflorească. Relația terapeutică este un element cheie al întregului proces, fiindcă pe baza acesteia vei intracționa cu psihoterapeutul tău și vor fi eliminate blocajele și reziliențele din psihoterapie. Ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, gândește-te că poate tu începi procesul crezând că ceea ce spui nu este relevant, nu este important și nu merită a fi exprimat. Aceasta este una dintre cele mai întâlnite reziliențe din cadrul psihoterapiei. Pe măsură ce relația terapeutică este dezvoltată, cu atât mai mult îți vei permite să îți descrii sentimentele și gândurile așa cum sunt ele.
Tot în prima ședintă este realizată evaluarea problemei pentru care alegi să începi acest proces. A evalua problema se referă la a face o analiză asupra consecințelor apărute în plan comportamental, fiziologic, emoțional și cognitiv. În sine, orice dificultate întâmpinată poate avea anumite consecințe în unul din aceste planuri, fapt pentru care este recomandată analizarea profundă. La fel de bine, pentru a evalua problema se ține cont de istoricul medical și psihiatric, dar și de întregul mod în care dificultatea întâmpinată te influențează zilnic.
În cadrul primei ședințe se realizează o psihoeducație în consens cu începerea procesului de psihoterapie, în așa fel încât diferitele păreri eronate să fie eliminate. Acest aspect asigură un proces psihoterapeutic desfășurat optim. În continuare, sunt stabilite obiectivele, pe baza cărora se va desfășura întregul proces. Obiectivele trebuie să fie realiste, în așa fel încât să poată fi îndeplinite.
De ce este nevoie pentru un proces de psihoterapie optim?
Pentru a avea parte de un proces psihoterapeutic optim, este nevoie să îți dorești schimbare, cu adevărat. Este nevoie să fii implicat, să îți acorzi timp, să acorzi veridicitate întregului proces și al tehnicilor ce vor fi efectuate. Tu ești responsabil de propria ta schimbare și te angajezi în a efectua diferite sarcini, menite să te ajute să faci față stresului și să te ajute să deprinzi noi modele comportamentale și de a acționa în diferite situații.
Psihoterapeutul te va ajuta în acest sens, te va indruma și te va sprijini oricât ai nevoie. Cu toate acestea, de tine depinde modul în care se vor desfășura lucrurile, fiindcă tu ești singura persoană capabilă să produci asupra sinelui ceea ce îți dorești. Psihoterapeutul te va ghida, te va dirija și te va orienta în acele direcții adecvate, de așa natură încât să identifici cauzele și efectele dificultăților pe care le întâmpini. Pentru a fi posibil acest lucru, psihoterapeutul are nevoie de deschiderea și de expunerea emoțiilor în mod autentic, din partea ta. Nu trebuie să îți faci griji! Psihoterapeutul nu te va critica și nu te va judeca, iar mai mult de atât, orice îi poți spune este esențial și relevant pentru acesta. Ceea ce spui, ceea ce simți și gândești, contează și merită a fi exprimat.
Care este durata procesului de psihoterapie?
Durata procesului psihoterapeutic durează, în raport cu obiectivele implementate, dar și în raport cu tipul psihoterapiei selectate. Spre exemplu, psihoterapia cognitiv comportamentală estimează încă de la prima întâlnire care este numărul aproximativ de ședințe ce vor fi efectuate (cu posibilitate de prelungire dacă este cazul). Pe de altă parte, psihoterapia integrativă are un decurs natural, în care durata întregului proces se află într-o relație strânsă de legătură cu stările, gândurile și emoțiile tale.
Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în cadrul primei ședințe de psihoterapie, acum ai toate răspunsurile necesare. Deschidere, sprijin, interes, curiozitate sunt unele dintre puținele particularități pe care le vei simți din partea psihoterapeutului tău, fapt pentru care, nu ai de ce să îți faci griji! Lucrurile se vor desfășura natural și într-un mod optim ție și dezvoltării tale.