Ce este virusul HPV și cum poți să previi?

HPV este o formă prescurtată a Human Papiloma Virus, ce este foarte contagios, infecția cu acesta fiind des întâlnită mai ales în rândul femeilor. Potrivit statisticilor, mai mult de 80% dintre persoanele adulte, ce sunt active din punct de vedere sexual dobândesc virusul pe parcursul vieții. Ceea ce este important de reținut este că virusul în mare parte din cazuri nu prezintă simptome, așa că nu poți ști dacă ești sau nu bolnav decât dacă ajungi la medic și faci analizele recomandate de acesta.

hpv

Bărbații sunt purtătorii virusului și îl transmit femeilor în timpul contactului sexual. Ca atare, și ei trebuie să ajungă la medic pentru a depista astfel de probleme.

Există și o latură pozitivă și anume aceea că virusul poate să dispară odată cu trecerea timpului, atunci când sistemul imunitar este atât de puternic și poate lupta împotriva sa.

Cu toate acestea, majoritatea cazurilor ce ajung la medic târziu, cu HPV ajung să se confrunte cu cancerul de col uterin, al doilea ca frecvență din lume, după cancerul de sân.

HPV – forme

Human Papiloma Virus sau HPV are peste 100 de tulpini, cele mai multe infecții produse de acesta fiind asimptomatice. 30-40 dintre tulpini afectează zona organelor genitale masculine și feminine și se clasifică în:

  • HPV cu risc scăzut de cancer – acesta provoacă numeroase afecțiuni veneriene și nu prezintă risc de cancer de col uterin.
  • HPV cu risc crescut de cancer – această formă este des întâlnită la femeile care suferă de cancer de col uterin și este caracterizată de prezența unor leziuni precanceroase intraepiteliale.

Dintre toate tulpinile de HPV, 15 dintre acestea determină apariția cancerului de col uterin, cele mai des întâlnite fiind tipurile 16, 18, 45 și 31, primele două forme cauzând cancer de col uterin în peste 70% dintre cazuri.

Cum se transmite HPV-ul?

Virusul pătrunde în organism prin piele sau mucoase și rămâne acolo în stare latentă, fără niciun fel de simptom. Modul de transmitere al HPV este pe cale sexuală, așa că se întâmplă ca virusul să ajungă ușor de la bărbat la femeie în cazul contactului sexual neprotejat. Este posibil ca persoanele să transmită virusul fără să cunoască că sunt purtători. Cu toate că modul de transmitere este prin contact sexual direct, este posibil ca infecția să fie transmisă și prin contactul cu zona genitală, nefiind necesară penetrarea. Uneori nici chiar protejarea în timpul actului sexual cu prezervativ nu este suficientă pentru a nu intra în contact cu virusul. Există anumite zone de piele neacoperite care pot transmite mai departe.

Potrivit medicilor, HPV se poate transmite și prin prosoape infectate, lenjerie, transmitere mamă-făt intrauterină, purtarea unor haine infectate, la piscină.

Cum aflăm dacă suntem sau nu purtători de HPV?

Testele periodice sunt obligatorii pentru depistarea infecției. Așa cum spuneam, fiind de cele mai multe ori asimptomatic, virusul poate să ajungă ușor în organism și să nu cunoști dacă îl ai, dar el poate face ravagii atunci când este transmis, mai ales la femei. De aceea, este nevoie de efectuarea unor teste periodice. Examenul clinic în cabinetul medicului ginecolog, testul Babeș Papanicolau, testul HPV sau tipajul HPV și colposcopia sunt primele metode de diagnosticare. Ulterior, medicii pot recomanda în cazuri de suspiciune de cancer de col uterin efectuarea unei biopsii cervicale.

Cum previi infecția cu HPV?

Pentru a nu te expune riscului de a fi infectată cu HPV, noi îți recomandăm următoarele aspecte pe care să le ai în vedere:

  • începerea vârstei sexuale după vârsta de 18 ani;
  • respectarea măsurilor de igienă;
  • consult medical periodic;
  • efectuarea testului Babeș Papanicolau și a testului HPV anual;
  • evitarea creșterii numărului de parteneri sexuali;
  • măsuri pentru creșterea imunității organismului, precum alimentația sănătoasă, mișcarea și adăugarea de multivitamine.
  • vaccinarea împotriva tulpinilor 16 și 18, cele responsabile cu îmbolnăvirea de cancer de col uterin. Cu toate acestea, vaccinul nu te protejează în totalitate de riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

În concluzie, nu tratați superficial problema. Riscul HPV este mare și anume acela de a dezvolta o afecțiune gravă – cancerul de col uterin, cel ce înregistrează anual la noi în țară mai mult de 2000 de decese, fiind depistat în faze avansate ale bolii.

Vrei să știi dacă ești purtătoare a virusului HPV?

Vrei să faci un test Babeș Papanicolau și un test HPV?

Ai nevoie să vorbești cu un medic specialist?

Solicită o programare la:

  • 0758 255 838
  • Tudor Vianu, nr.5-7, ap.5

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter