Cât durează o ședință de psihoterapie și la ce să mă aștept?

Atunci când grijile din viața de zi cu zi intervin în buna funcționalitate, când îți este greu să îți gestionezi gândurile și sentimentele, când nu știi încotro să te îndrepți, a începe procesul de psihoterapie este una dintre cele mai bune decizii. A începe procesul de psihoterapie reprezintă o formă de respect față de propria persoană, fiindcă, chiar dacă nu crezi, vreau să știi că meriți această atenție acordată spre sine și meriți să fii ascultat.

Mituri despre psihoterapie

De-a lungul timpului, au apărut o serie de mituri despre procesul de psihoterapie. Înainte de a începe acest proces, este relevant să înțelegem de ce sunt greșite aceste zvonuri și de ce sunt doar mituri.

Se spune că persoanele slabe sau nebune merg la psihoterapie. Acest lucru este cât se poate de neadevărat, fiindcă, în realitate, persoanele puternice și curajoase, care sunt gata să se cunoască și să aibă grijă de ele iau parte acestui proces. Nu trebuie să îți faci griji în această privință! Părerile sunt împărțite în funcție de mai multe criterii: precum cultura din care face parte persoana respectivă, psihoeducația pe care a primit-o legat de ajutorul psihologic, printre multe altele.

Pe de altă parte, impactul și importanța psihoterapiei sunt desființate în rândul societății, deși, în realitate, sunt incontestabile. Psihoterapia are un impact puternic pozitiv asupra persoanelor care aleg să urmeze acest proces. Întreaga desfășurare a procesului vizează optimizarea resurselor de care dispune persoana în cauză și a tuturor deprinderilor de autoreglare, ce sunt transferate în viața de zi cu zi și în cadrul tuturor deciziilor și acțiunilor implementate.

De ce să merg la psihoterapie când pot să vorbesc cu un coleg, un vecin, un părinte? Poți discuta cu toate aceste persoane. Însă, este relevant să înțelegi că fiecare om acționează în raport cu experiențele sale anterioare, iar mai mult de atât, interpretează o situație raportată la propriul filtru selectiv de percepție. Altfel spus, un vecin sau o colegă sau orice altă persoană nu te-ar putea ajuta să iei o decizie obiectivă, rațională, în conformitate cu dorințele tale. Convingerile, credințele și părerile personale își vor pune amprenta asupra direcțiilor pe care ți le vor oferi, care nu se află neapărat în consens cu ceea ce ar fi bine să faci tu.

Când pot merge la psihoterapie?

Procesul de psihoterapie poate fi început atunci când apar dificultăți ale somnului, de comunicare și de interacțiune socială. La fel de bine, poți facel apel asupra unui psihoterapeut atunci când vrei să te dezvolți în plan personal, să te cunoști mai bine și să îți îmbunătățești calitatea vieții. Consolidarea relației cu propria persoană te va ajuta să acționezi conform dorințelor și aspirațiilor tale, îndrumându-te să faci acele alegeri adecvate ție. Poți face apel acestui proces atunci când vrei să înfrunți gândurile și sentimentele negative, când vrei sa aflii de unde provin și cum le poți gestiona mai bine, printre multe altele.

Știu că poate acest proces te sperie, mai ales prin prisma diferitelor mituri și zvonuri ce circulă în privința procesului de psihoterapie, dar ar fi bine să îți acorzi șansa de a încerca. Rezultatele procesului vor fi pe măsură și te vor ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții și modul de interpretare al situațiilor.

Cât durează o ședință și la ce să mă aștept?

O ședință de psihoterapie are durata de 50 de minute. În cadrul ședințelor de psihoterapie vei stabili, alături de psihoterapeutul tău, care sunt obiectivele întregului proces. Obiectivele trebuie să fie realiste, în așa fel încât îndeplinirea lor să poată fi realizată. Pe baza obiectivelor selectate se va desfășura întregul proces. Bineînțeles, pe lângă cele stabilite inițial, pot fi adăugate și altele și se poate vorbi deschis, natural și autentic despre orice subiect care te macină, despre orice situație pe care nu știi sigur cum ar trebui să o abordezi.

Așadar, putem spune că întregul proces de psihoterapie vizează îmbunătățirea calității vieții și a tuturor deprinderilor și resurselor de care dispui, astfel încât să fie transferate în viața de zi cu zi. Impactul și influența acestui proces este incontestabilă, iar mai mult de atât, îți oferă ocazia de a te cunoaște mai bine și de a-ți oferi respect, așa cum meriți de fapt.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

Newsletter