2020-12-04
Anexita sau boala inflamatorie pelvină – tot ce trebuie să știi!
Anexita, cunoscută și sub denumirea de Boala inflamatorie pelvină reprezintă o infecție majoră a organelor reproducătoare feminine, pornind de la uter, trompe și ovare. De obicei, această afecțiune apare ca urmare a unei boli cu transmitere sexuală, așa cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Aceste infecții cu transmitere sexuală ajung din vagin în uter, trompe și ovare și astfel produc anexita, ce are nevoie de investigații cât mai exacte și de tratament de specialitate. Lăsată netratată, anexita poate conduce la infertilitate.
Potrivit medicilor, una din cinci femei ce au experimentat boala inflamatorie pelvină suferă de infertilitate și mai mult de un sfert dintre femeile cu anexită ajung să facă astfel de infecții repetat.
Dacă adesea se precizează că anexita este produsă de temperaturile scăzute și expunerea femeii la acestea, în realitate acest mit este demontat de către medici. Cu toate acestea, expunerea la frig atunci când deja pacienta se confruntă cu o astfel de afecțiune poate agrava simptomatologia și poate determina prezența mai acută a durerii.
Simptome anexită
Există și situația în care boala inflamatorie pelvină să nu determine niciun simptom și să rămână netratată vreme multă, conducând astfel spre infertilitate.
Boala inflamatorie pelvină sau anexita prezintă adesea următoarele simptome:
- durere pelvină
- durere în timpul actului sexual
- sângerări vaginale în timpul actului sexual
- scurgeri urât mirositoare
- sângerări între menstruații
- febră și frisoane în cazuri grave.
Diagnostic și tratament
Ori de câte ori femeia se confruntă cu astfel de simptome este bine să ajungă în cabinetul medicului pentru investigații suplimentare.
Un consult medical clinic, o discuție cu pacienta, dar și realizarea unei ecografii pot ajuta la punerea diagnosticului. Dacă medicul consideră necesar și mai ales atunci când starea pacientei este gravă este posibil să efectueze o laparoscopie diagnostică care înseamnă introducerea printr-o incizie făcută la nivelul ombilicului a unei camere pentru a observa organele pelvine. Rareori se ajunge la o astfel de situație, anexita fiind diagnosticată de către medic cu ajutorul ecografiei și în timpul consultului medical.
Tratamentul recomandat de specialist constă în administrarea de antibiotice, atât pentru femeie, cât și pentru partenerul sexual. De asemenea, se recomandă abstinență temporară. Tratamentul se administrează acasă, doar atunci când situația este gravă medicul poate impune spitalizare și tratament cu antibiotice administrat intravenos.
Complicațiile anexitei
Boala inflamatorie pelvină poate provoca și complicații, lăsată netratată sau tratată necorespunzător. Aceasta determină durere, dar mai ales blocarea trompelor uterine. Femeia poate face abces la nivelul ovarelor sau trompelor, iar acest lucru poate determina o infecție destul de puternică.
Adesea, se constată că femeile ce suferă de boală inflamatorie pelvină pot suferi de sarcini extrauterine, acest lucru fiind cauzat de formarea de aderențe și țesut cicatriceal în zona trompelor uterine. Ori de câte ori femeia ajunge să aibă o sarcină extrauterină, se va ajunge de urgență la medic, riscul fiind major.
Afectarea organelor genitale și abcesele conduc în cele din urmă la infertilitate, lucru deloc dorit de parteneri.
Cum previi boala inflamatorie pelvină?
Anexita este cauzată de boli cu transmitere sexuală, de aceea, folosirea prezervativului sau întreținere de raporturi sexuale cu un singur partener, dar mai ales cunoscut pot contribui la prevenirea acestei afecțiuni destul de grave pentru femeie.
Dacă prezinți anumite simptome exemplificate mai sus, realizează o programare la: