2020-12-04
Analize și stil de viață înainte de sarcină
O sarcină sănătoasă presupune multă grijă încă din momentul conceperii bebelușului. De aceea, va trebui să realizezi mai multe analize, să consulți medicul și să ai un stil de viață sănătos, conform recomandărilor specialiștilor.
Analize efectuate înainte de sarcină
Atunci când îți dorești un bebeluș prima vizită ar trebui făcută în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul medicului ginecolog. O discuție cu acesta este cât se poate de importantă, recomandându-ți toate etapele necesare pentru ca bebelușul să vină pe lume sănătos. În funcție de istoricul tău medical s-ar putea să ai nevoie și de vizita la medicul endocrinolog, cardiolog sau a altor tipuri de specialiști. Încă de la primele analize de sarcină vei afla dacă suferi sau nu de boli cu transmitere sexuală, de anumite infecții periculoase, mai ales pentru etapa de dezvoltare a bebelușului, vei realiza hemoleucograma, vei afla care sunt valorile glicemiei sau tensiunii arteriale.
Efectuarea testului Babeș Papanicolau este foarte importantă pentru etapa de preconcepție.
Potrivit medicilor, atunci când cei doi părinți s-au hotărât este bine ca ambii să participe la un control preconcepțional care ar trebui să cuprindă un set complet de analize, dar și anumite examinări ale glandei tiroide, ale sânilor, examen genital. Se va verifica grupa de sânge și factorul RH, dar și analiza unor infecții care ar putea determina anumite malformații bebelușului, așa cum ar fi rubeola, hepatita B, varicela, toxoplasmoza, citomegalovirus.
Alimentația înainte de sarcină
Iată un alt lucru pe care trebuie să îl urmărești atent înainte de sarcină. Pentru un bebeluș sănătos ai nevoie de suplimente de acid folic (vitamina B9). Această vitamină protejează copilul de anumite defecte și malformații ale creierului sau ale coloanei vertebrale, așa cum este spina bifida. Cu toate că acidul folic se recomandă și după ce femeia a rămas însărcinată, înainte de sarcină acesta stimulează procesul de fertilitate. Legumele cu frunze verzi, gălbenușul de ou, drojdia de bere, semințele de floarea soarelui, ficatul sau rinichii, ba chiar și sucurile de grapefruit, portocale, banane sunt câteva dintre alimentele ce conțin această vitamină. După concepție medicul ginecolog va recomanda administrarea unor suplimente de acid folic întrucât deficiențele asupra bebelușului pot fi foarte grave, iar medicul dorește să prevină aceste lucruri.
Acizii omega 3 sunt recomandați în perioada de preconcepție pentru o fertilitate bună. Puteți consuma mai mult pește, precum somon ori semințe de in.
Fierul este iarăși important pentru perioada de preconcepție. În timpul celor nouă luni de sarcină, fierul este cât se poate de important, fiind consumat ușor de organism. Un deficit de fier poate provoca o anemie postpartum, mai exact numărul celulelor roșii vor fi sub limită și acest lucru determină o lipsă de energie și un risc pentru mamă. Carnea roșie conține mult fier și este recomandată consumului în timpul celor nouă luni de sarcină, dar și înainte de acest lucru.
Atenție!
Listeria este o bacterie cât se poate de periculoasă mai ales în timpul preconcepției, așa că nu consumați alimente nespălate sau slab pregătite. Riscul ca listeria să atace femeia însărcinată este de 20% mai mare decât în mod obișnuit. Odată contactată infecția numită listerioză, este posibil ca mama să riște un avort spontan sau naștere prematură, în cazul în care sarcina este avansată.
Eliminați excesele, fiind dăunătoare atât în sarcină, cât și în preconcepție. Alcoolul, fumatul sau drogurile prezintă riscuri pentru perioada de- preconcepție.
Greutatea – un parametru pentru a rămâne mai ușor însărcinată
O greutate mai mică vă ajută să rămâneți mai repede însărcinată. Dacă indicele de masă corporală este crescut sau scăzut există riscul ca șansele de a rămâne însărcinată să se diminueze. Potrivit unui studiu, un IMC sub 20 sau mai mare de 24 determină acest risc. De aceea, pentru a putea avea un bebeluș mai repede, aveți grijă la greutatea corporală.
Vizita la stomatolog, un alt element obligatoriu
În sarcină trebuie să vă feriți de medicamente. De aceea, ar fi bine să mergeți la dentist mai înainte de a rămâne însărcinată. Este bine de știut că schimbările hormonale ar putea determina anumite afecțiuni ale gingiilor. Le veți simți roșii, umflate și sensibile și de aceea, medicul vă va ajuta să scăpați de toate aceste complicații.
Realizează o programare:
- office@feminasmed.ro
- 0758 255 838/ 0745 055 000