Analize sarcină: cum pot  fi influențate de alimentație și stilul de viață

Sarcina este, poate, cea mai importantă perioadă din viața unei femei, deoarece corpul acesteia se schimbă, iar nevoile sale nutriționale, dar și emoționale se modifică odată cu el. Prin urmare, alimentația și stilul de viață au un impact semnificativ asupra sănătății mamei, dar și asupra dezvoltării fătului.

O alimentație adecvată și echilibrată este esențială în timpul sarcinii. De aceea, este important să alegi cu atenție ce alimente să consumi pentru a face mai ușoară și mai plăcută această perioadă de tranziție, o perioadă cu provocări și schimbări de tot felul.

În primul rând, trebuie să consumi alimente bogate în nutrienți, cum ar fi proteinele, carbohidrații, grăsimile bune, fibrele, vitaminele și mineralele.

Proteinele sunt importante atât pentru dezvoltarea și creșterea fătului, cât și pentru producerea de celule noi în corpul mamei. Alimentele bogate în proteine includ carne slabă, pește, ouă, fasole, linte, nuci și semințe.

Carbohidrații oferă, de asemenea, energia necesară atât pentru mamă, cât și pentru făt. În plus, ajută la menținerea nivelului de glucoză din sânge și reduc riscul de malformații congenitale. Carbohidrații buni se găsesc în legume, fructe, cereale integrale și fasole.

Grăsimile bune sunt și ele esențiale pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului. Acestea se găsesc în uleiuri vegetale, nuci, semințe și pește gras.

Fibrele ajută la prevenirea constipației și la menținerea unei digestii sănătoase. Acestea se găsesc în cereale integrale.

Vitaminele și mineralele sunt extrem de importante pentru sănătatea mamei și a fătului.

Prin urmare, pentru a avea analize sarcină în parametri normali, ar trebui să iei în considerare suplimentarea cu acid folic, fier și calciu. Acidul folic este important pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului și previne defectele de tub neural. Fierul este necesar pentru producerea de sânge în corpul mamei și pentru creșterea fătului. Calciul este important pentru dezvoltarea oaselor și a dinților fătului.

Este important, totodată, să eviți alimentele nesănătoase, cum ar fi alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate și zahăr, precum și băuturile carbogazoase și alcoolul. Aceste alimente  cresc riscul de diabet gestațional și obezitate.

Stilul de viață are, de asemenea, o influență semnificativă asupra sarcinii. Iată câteva aspecte  importante pe care ar fi bine să le ai în vedere:

Exercițiile fizice

Activitatea fizică moderată are și ea un rol foarte important în timpul sarcinii, deoarece ajută la menținerea unei greutăți normale în această perioadă și previne probleme de sănătate precum diabetul gestațional și tensiunea arterială ridicată.

Somnul

Un somn suficient și de calitate este important în timpul sarcinii. Prin urmare,  încearcă să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte și evită activitățile care pot afecta somnul, cum ar fi folosirea telefonului mobil înainte de culcare sau o cină târzie.

Fumatul

Fumatul afectează grav sănătatea femeii și a fătului în timpul sarcinii. Femeile gravide ar trebui să evite fumatul și expunerea la fumul de tutun.

Alcoolul
Consumul de alcool, de asemenea,  afectează dezvoltarea fătului și poate cauza defecte congenitale. Femeile gravide ar trebui să evite complet consumul de alcool.

Stresul
Dacă te confrunți cu tulburări de metabolism care îți afectează sănătatea: lipsa somnului, schimbări dese de dispoziție, lipsa posibilității de a te alimenta corect, este indicat să faci o serie de analize sarcină pentru a reveni la tonusul de dinainte și pentru a te menține sănătoasă și energică.

Totodată, încearcă să reduci nivelul de stres prin metode de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația. Astfel, te vei bucura din plin de această perioadă frumoasă din viața ta.

Chiar dacă ești însărcinată, nu trebuie să te simți rău doar pentru că și alte femei  se confruntă cu probleme similare.

În concluzie, un stil de viață sănătos este esențial pentru sănătatea viitoarei mame și pentru cea a fătului acesteia.

 

 

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter