2020-11-18
Alimentația în sarcină – ce trebuie să mănânce o gravidă în fiecare trimestru
Alimentația în sarcină este un factor foarte important în timpul celor nouă luni, oferindu-i fătului o dezvoltare corectă, iar mamei putere de a duce sarcina la bun sfârșit. De aceea, încă de la primele vizite la medic, gravida va primi sfaturi necesare despre dieta din timpul celor nouă luni.
Se spune că o gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi. Suntem de acord, însă înlocuim cantitatea cu calitatea produselor. Este foarte important să știi să mănânci sănătos pe parcursul fiecărui trimestru de sarcină și să mănânci conform nevoilor de dezvoltare intrauterină.
Planul nutrițional al unei gravide trebuie să includă toate vitaminele și mineralele și de asemenea trebuie să fie unul echilibrat și variat. Se recomandă 3 mese principale și 2 gustări, mai exact mese mai multe, cantitate mai mică.
Alimentația în primul trimestru de sarcină
Primul trimestru de sarcină aduce numeroase modificări pentru mamă și coincide și cu perioada de dezvoltare intrauterină. De aceea, în primul trimestru trebuie să ai grijă și să mănânci cât se poate de sănătos. Pe de o parte este important să consumi alimente bogate în acid folic, bune pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. În plus, o dietă bogată în vitamina B6 te va ajuta să scapi cât mai ușor de stările de greață și vărsături cu care te vei confrunta în această perioadă de început a sarcinii. Fierul este foarte important pentru bebeluș, dar și pentru mamă, contribuind la creșterea cantității de sânge, o transformare pe care o vei parcurge în această etapă.
Iată mai jos câteva alimente recomandate:
Acid folic: brocolli, spanac, asparagus, cartofi copți, portocale, ouă, fulgi de grâu sau de ovăz.
Vitamina B6: fasole neagră, pâine integrală de grâu, somon, iaurt grecesc, banane, orez brun.
Fier: carne roșie, ficăței, broccoli, legume verzi, stafide, humus, semințe de dovleac.
Alimentația în trimestrul doi de sarcină
În această perioadă ai nevoie de mult mai mult calciu și vitamina D și asta pentru că din punct de vedere intrauterin, bebelușului i se dezvoltă sistemul osos și dinții. Va exista un consum de calciu și vitamina D mărit.
Grăsimile sănătoase, așa cum sunt acizii grași Omega 3 sunt importante pentru creierul bebelușului. Vitamina A este la fel de importantă în timpul trimestrului doi de sarcină.
Pentru a face față acestor nevoi de creștere ale bebelușului, dar și transformărilor ce se petrec în organismul mamei este bine să eviți suplimentele de vitamine și să încerci să găsești toate aceste lucruri în alimentație.
Calciu: lapte, iaurt, smântână, brânză, mozarella, sardine, semințe de susan.
Omega 3: somon, nuci, sardine
Vitamina D poate fi luată de la soare, așa că încearcă să stai cât mai mult afară, mai ales dacă este cald. Ferește-te totuși de radiații și nu sta vara la ore de vârf.
Alimentația în trimestrul trei de sarcină
În această perioadă te vei simți obosită, epuizată și de aceea ai nevoie de o alimentație care să îți ofere mai multă energie. Aportul tău caloric va fi mai mare în timpul trimestrului trei de sarcină. Ar fi bine să alegi să mănânci alimente care previn coagularea sângelui, bogate în vitamina K și care să te ajute la stimularea lactației.
Printre alimentele care îți oferă un plus de energie recomandăm: bananele, brânză, humus, ba chiar și dulciuri sănătoase, dar nu în exces. Vitamina K se găsește în broccoli, rucola, pepene, paste.
În acest trimestru s-ar putea să te confrunți cu anumite arsuri. De aceea, evită pe cât posibil condimentele. Și dacă ai probleme cu constipația, fibrele alimentare pot să te ajute să ai scaun zilnic.
Alimente nerecomandate în sarcină
Cu toate că placenta este asemenea unei bariere care protejează bebelușul de orice substanțe nocive, în realitate cam tot ceea ce consumă mama ajunge într-o proporție mai mică sau mai mare și la făt. De aceea, este bine să ai grijă și să eviți pe cât posibil următoarele alimente:
Carnea de porc, vită, pește, ouă crude sau gătite insuficient întrucât pot conține numeroase bacterii sau virusuri ce pot ajunge la bebeluș și pot să îi dăuneze destul de grav. Fast food-ul este interzis în timpul celor nouă luni de sarcină, fiind considerate alimente nocive pentru dezvoltarea intrauterină, conținând multă sare, lipide și aditivi alimentari.
Macrou, rechin, somn, ton – conțin mercur și de aceea pot dăuna dezvoltării sistemului nervos al copilului.
Produsele lactate nepasteurizate pot conține Listeria, dăunătoare pentru bebeluș în timpul sarcinii.
Viciile, precum tutunul sau alcoolul sunt interzise în sarcină.
Toate acestea reprezintă mici sfaturi pentru o alimentație echilibrată în sarcină, de care să ții cont pentru a avea un bebeluș sănătos.