Al doilea trimestru de sarcină – la ce să te aștepți?

Primul trimestru de sarcină de-abia s-a încheiat, a fost parcurs cu bine de către mamă, iar bebelușul aflat în pântec s-a dezvoltat corect. Începând cu al doilea trimestru de sarcină bebelușul începe să crească, să se mărească și să se dezvolte. Dacă la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină arăta cât o păstaie de fasole, la finalul trimestrului doi, mai exact în săptămâna 28 de sarcină, acesta ajunge să fie cam cât o vânătă mai mare.

sarcina

Vei avea nevoie în continuare de vitamine și minerale, de un stil de viață sănătos, dar și de sfaturile medicului specialist. Vitaminele prenatale te vor ajuta să „repari” anumite deficiențe și îți vor oferi energia de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit sarcina.

Acizii Omega 3, necesari în sarcină

Trebuie să ai grijă de creierul și de ochii bebelușului în această perioadă. De aceea, vei avea nevoie de alimente bogate în acizi Omega 3 sau suplimente care să le conțină. În plus, nu trebuie să renunți nici la acidul folic, vitaminele din complexul B, vitamina C, E și iod. În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină creierul bebelușului începe să se dezvolte, la fel și vederea. Cu ajutorul acizilor grași Omega 3 (DHA) vei proteja creierul bebelușului și vei contribui la dezvoltarea acestuia. Potrivit medicilor, 70% din dezvoltarea creierului are loc atunci când acesta se află în burtica mamei și numai 30% în primul an de viață. De asemenea, începând cu săptămâna 26 de sarcină, ochii bebelușului încep să se deschidă, acesta începe să vadă lumina chiar prin burtica mamei.

În cazul în care aportul de acizi omega 3 este mic, atunci bebelușul va putea întâmpina dificultăți vizuale, iar creierul său nu se va dezvolta corect, IQ-ul fiind mai redus.

Teste necesare în trimestrul 2 de sarcină

Tensiunea arterială – evaluare necesară

Verificarea tensiunii arteriale este necesară pentru a observa dacă gravida prezintă sau nu risc de a dezvolta preeclampsia în sarcină. Această afecțiune este prezentă la peste 5% dintre femei și determină dezvoltarea crescută a greutății bebelușului, desprinderea de placentă, risc de AVC pentru mamă, probleme hepatice.

Ecografia de morfologie fetală

Se efectuează între săptămânile 20-24 de sarcină, fiind recomandată a fi efectuată mai ales în săptămâna 22. Aceasta este o investigație complexă, cu rolul de a observa dezvoltarea intrauterină a fătului, fiind o evaluare anatomică fetală. Imaginile cu bebelușul pot fi observate de părinți în timp real. Observarea organelor interne, sexul bebelușului, fluxul sanguin, starea colului uterin, cantitatea lichidului amniotic, mărimea placentei, dar și riscul de a dezvolta anumite sindroame genetice, precum Down sau Edwards sunt câteva dintre lucrurile ce pot fi observate.

Evaluarea glicemiei

Depistarea glicemiei este necesară pentru a verifica riscul de diabet de sarcină, acesta determinând o greutate mare a bebelușului, fapt ce poate îngreuna nașterea și este un risc de sănătate major pentru făt.

Triplul test

Se efectuează între săptămânile 16-18 de sarcină și este o investigație cât se poate de necesară pentru a evalua riscul de a dezvolta anumite anomalii genetice, precum sindrom Down, Edwards, trisomia 18, 21.

Cordocenteza

Înseamnă recoltarea de sânge ombilical pentru a evalua anemia și oxigenarea sângelui bebelușului, dar și pentru determinarea anticorpilor Rh. De regulă, se efectuează în săptămâna 17 de sarcină.

Amniocenteza

Este o analiză cât se poate de precisă, ce înseamnă prelevarea unor mostre de lichid amniotic pentru a depista anomalii cromozomiale, boli genetice grave, anomalii de tub neural, precum spina bifida sau anencefalia, dar și prezența unor infecții care ar influența starea fătului.

Ai nevoie de o ecografie de morfologie fetală?

Realizează o programare la:

  • office@feminasmed.ro
  • 0758 255 838/ 0745 055 000

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter