Acneea – ce este și cum se tratează?

Acneea este cea mai frecventă afecțiune dermatologică, afectând peste 80% din tinerii cu vârste cuprinse între 12-25 de ani, fiind cunoscută ca acnee juvenilă sau acnee vulgară.

Articol realizat de: Dr. Cipi Alina Elena, medic specialist dermatovenerologie

Este o afecțiune inflamatorie, autolimitată, ce se liniștește de obicei în jurul vârstei de 25 de ani, dar există și cazuri în care acneea apare la adult fiind încadrată ca acnee tardivă.

Care sunt cauzele acneei?

Cauzele acneei sunt multiple și nu sunt pe deplin cunoscute, având la bază o componentă genetică.

Punctul de plecare în declanșarea acneei îl reprezintă formarea unui dop de keratină la nivelul orificiilor foliculare (orificiile prin care ies firele de păr) ce împiedică eliminarea sebumului.

Ca urmare a acumulării de sebum se formează un mediu prielnic pentru dezvoltarea anumitor bacterii, cea mai întâlnită fiind Propionibacterium Acnes. Factorii hormonali intervin, de asemenea, în patogenia acneei prin hormonii androgeni care stimulează creșterea în volum a glandelor sebacee și creșterea producției de sebum.

Stresul influențează negativ leziunile de acnee explicând agravările acneei în perioada examenelor.

În ceea ce privește dieta, părerile sunt împărțite, deși există studii care susțin că o dietă bogată în carbohidrați (făinoase, dulciuri) și grăsimi pot agrava acneea.

Unele produse cosmetice ce blocheaza orificiile glandelor sebacee, fricțiunea, igiena excesivă a feței, iritarea mecanică, transpirația excesivă pot duce la o agravare a acneei.

Tipuri de leziuni în acnee:

Exista două tipuri de leziuni în acnee:

  • leziuni inflamatorii: papule (proeminente roșii, dureroase), pustule (leziuni cu conținut purulent) sau noduli (leziuni subcutanate roșii, dureroase)
  • leziuni neinflamatorii (retenționale): comedoane deschise (puncte negre) și comedoane închise (puncte albe)

Cele doua tipuri de leziuni pot să apară atât pe față, cât și pe umeri sau torace. În funcție de numărul de leziuni, procesul inflamator asociat și extinderea leziunilor, acneea se clasifică în acnee ușoara, moderată sau severă.

Diagnosticul acneei

Diagnosticul de acnee se stabilește pe baza examenului clinic și nu necesită teste specifice. În cazul femeilor care asociază și alte simptome precum: menstruație neregulată, pilozitate în exces, un anumit tip de cădere a părului, îngroșarea vocii se recomandă analize hormonale.

Tratamentul acneei

Tratamentul acneei trebuie să fie adaptat în funcție de severitatea leziunilor și tipul de leziuni. Medicul trebuie să prezinte pacientului posibilitățile terapeutice și complicațiile ce pot să apară în timpul tratamentului, permițând astfel stabilirea unor așteptări realiste.

În formele ușoare se preferă tratament local cu acid azelaic, peroxid de benzoil, antibiotice, retinoizi sau combinații ale acestora, iar pentru formele moderat-severe și severe este nevoie de tratament sistemic cu antibiotice în doze mici pe perioade mai lungi, contraceptive orale sau retinoizi.

În paralel cu aceste tratamente, în controlarea acneei se mai pot utiliza peelinguri chimice cu acid salicilic sau acid glicolic, dermabraziune sau laser fracțional. Peelingurile chimice se recomandă în acneea retenționala și pentru corectarea cicatricilor postacnee.

Schemele terapeutice sunt în general bine tolerate, fără efecte secundare pe termen lung dar necesită rabdare din partea pacienților deoarece îmbunătățirile nu apar imediat. Unele tratamente locale pot produce efecte adverse precum iritație, descuamare, mâncărime care pot fi prevenite prin respectarea recomandărilor oferite de către medic. Relația strânsă medic-pacient este foarte importantă în acest caz pentru prevenirea și tratarea reacțiilor adverse locale.

Este de preferat ca în timpul tratamentului de acnee, pacientele să nu folosească machiaj, iar în cazul în care nu este posibil acest lucru să folosească extrem de puțin machiaj cu produse dermatocosmetice, noncomedogenice.

Pacientul trebuie să fie informat că și după dispariția leziunilor de acnee va fi nevoie de un tratament de întreținere pentru o perioadă de timp pentru a preveni reapariția leziunilor de acnee.

Impactul psihic și emoțional

Acneea juvenilă poate afecta pacienții din punct de vedere psiho-emoțional, având efecte serioase asupra stimei de sine, precum și cu privire la acceptarea socială, putând antrena depresie, anxietate. Se observă în comportamentul celor ce suferă de acnee că sunt mai retrași din punct de vedere social, dar și mult mai triști, cei mai mulți simțindu-se nemulțumiți de aspectul lor fizic.

De aceea este nevoie de o susținere continuă din partea familiei și a medicului curant pe perioada evoluției bolii.

Programează-te și vei beneficia de un consult dermatologic în urma căruia vei primi un tratament adecvat nevoilor tale.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 2?

Contactează-ne și te ajutăm cu orice informație.

0758 255 838 0758 255 838 Str. Vatra Luminoasa nr 2-24 Luni – Vineri: 09:00 – 20:00 Lasă-ne un mesaj

    Ai intrebari?

    Completeaza formularul de mai jos, iar noi o sa te contactam in cel mai scurt timp posibil.

    Newsletter